Šćekić: Sadržaj Temeljnog ugovora treba biti poznat javnosti, zašto se krije


Nepotpisivanjem Temeljnog ugovora sve više se otvara pitanje zašto se odugovlači i šta u istom piše. Već se i stvara velika dilema da li neko hoće da izigra duh litija i borbu protiv nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. 
Potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić, u izjavi za Novu M televiziju istakao je da Socijalistička narodna partija nema uvida i saznanja šta stoji u predlogu Temeljnog ugovora i dalje naglasio da to znaju samo premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. 


Šćekić smatra da nema potrebe da se krije nešto što je vezano za tako značajnu stvar, a takođe misli i da ne treba da se pravi posebna pažnja kada je u pitanju Temeljni ugovor koji se potpisuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom, znajući da se ništa posebno nije govorilo i nije bilo tenzija kada se potpisivao Ugovor sa ostalim vjerskim zajednicama, odnosno Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom. Šćekić navodi da Ugovor treba da bude isti i za tradicionalnu SPC u Crnoj Gori. On se nada da neće biti diskriminacije prema SPC u odnosu na pomenute vjerske zajednice. 


„Temeljni ugovor je trebao biti potpisan mnogo ranije, unazad pola godine. Nije u redu da se odlaže potpisivanje obzirom da znamo šta je uzrokovalo promjenu vlasti u Crnoj Gori, a s tim u vezi niko se ne smije igrati sa litijama i borbom protiv nakaradnog Zakona kojim su se namjeravale oduzeti svetinje, a koje su direktno uticale na smjenu režima.“ potvrdio je za Budim.info potpredsjednik SNP-a, Dragoslav Šćekić. 

„Ne vidim razlog za značajne promjene članova ugovora, ako se iz javnosti moglo pročitati da je Vlada Crne Gore u potpunosti uskladila tekst ugovora koji nije na štetu ni Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, ni državi CG, prema tome zašto se sada pristupa većim promjenama i šta se time želi postici“, navodi Šćekić. 
Smatra da treba usklađeni Temeljni ugovor u najkraćem roku potpisati i krenuti dalje baveći se socioekonosmkim temama koje se tiču boljeg života građana. 


Na naše pitanje da li smatra da je potpredsjednik VladeDritan Abazović, uticao na veće promjene teksta Ugovora rekao je da ne želi vjerovati da je Abazović, koga smatra ozbiljnim i korektnim političarem dozvolio sebi da diskriminiše SPC u odnosu na druge vjerske zajednice i uskraćuje viševjekovna prava kao jedinoj Kanonskoj tradicionalnoj crkvi u Crnoj Gori.


Piše: Budim Info

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je