Šćekić: Samo zdrava nacija doprinosi društvu

Konzumiranje i upotreba duvanskih proizvoda već odavno ima razmjere pandemije

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić smatra da konzumiranje i upotreba duvanskih proizvoda već odavno ima razmjere pandemije i da značajno zabrinjava donosioce odluka u zdravstvenim sistemima.

Foto: Ministarstvo zdravlja

On je na sastanku Ministarstva zdravlja i predstavnika Svjetke zdravstvene osrganizacije kazao da je cjenovna politika vrlo značajna mjera za kontrolu dostupnosti duvanskih proizvoda, posebno među mladima i siromašnim slojevima društva.

Svjedoci smo ovih dana i odlučnosti Vlade Crne Gore da istraje u procesu efikasne kontrole upotrebe duvana i kroz rješavanje hroničnog problema ilegalne trgovine duvanom pa je to ujedno i poziv za sve nas da još agilnije i odlučnije, svako iz svoje oblasti, stanemo na put i ograničimo upotrebu duvanskih proizvoda jer samo zdrava populacija može da doprinosi razvoju drušva i stvara nove vrijednosti– kazao je Šćekić.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Šefica SZO Kancelarije Mina Brajović smatra da je neodrživo razmišljanje da je upotreba duvana zdravstveni problem.

Ukoliko želimo život bez dima i da život dodajemo godinama, trebaju nam pametne i održive sektorske politike. Potrebni su nam i odgovorni kreatori politika koji donose odluke po mjeri zdravlja i dobrobiti građanina, a ne duvanskih profitera– zaključila je ona.

Povezane vijesti