SDT podigao optužnicu u slučaju Plantaže, osumnjičeni Maraš, Vukotić, Šahman…

Osumnjičeni su zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, kazao je Radonjić

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenih: Veselina Vukotića, Đorđa Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

To je saopštio portparol SDT-a i državni tužilac Vukas Radonjić.

– Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu – istakao je Radonjić.

Usled djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga.

Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti

(Dan)

Povezane vijesti