Server: Ako Tramp pobijedi, daće Bosnu i Hercegovinu Srbiji

„Uskoro će promijeniti Dejtonski sporazum, siguran sam“

Politički lideri su vrlo sposobni za usmjeravanje novca sebi, međutim novac mora biti zaštićen od Milorada Dodika, Dragana Čovića, ali i SDA – izjavio je američki profesor Danijel Server, prenosi Izdvojeno.ba.

– Na raspolaganju će biti mnogo novca, ali staviti novi novac u staru mašinu koja krade. Ali, Americi je sve jasno. Uskoro će promijeniti Dejtonski sporazum, siguran sam – rekao je Server gostujući u programu „Face“ TV.

Server je kazao da bi bilo bolje da sistem pravosuđa u BiH skine Milorada Dodika, a ne Amerika.

– Amerika treba biti podrška, ali visoki predstavnik ili građani BiH bi trebali smijeniti Dodika. Hrvati bi trebali smijeniti Čovića – naveo je Server.

Istakao je da sumnja da će visoki predstavnik nešto preduzeti.

Kako je naveo, Šmit je ugrozio sopstveni kredibilitet nekim odlukama, počevši odlukom uoči izborne noći.

 – On ima pravni kredibilitet, ali je izgubio moralni. Rekli su mi da su ga na to naveli neki predstavnici međunarodne zajednice. Sam je ugrozio svoj položaj…to su ozbiljne greške – naveo je Server.

Dodaje da O’Brajen poznaje situaciju u BiH jako dobro.

– On je i napisao najveći dio Ustava BiH – zna šta govori. Pokušava razjasniti stvari koje su ostale zamagljene – RS ne može ići u secesiju, a odluke visokog predstavnika se moraju poštovati – kazao je Server.

Upitan šta će Amerika sada uraditi, smatra da je prilično siguran da će Dejtonski sporazum trebati korekcije. Prepoznato je, kako je naveo, u Stejt departmentu da ovaj Ustav ne može uvesti BiH u EU.

Na pitanje šta će biti sa Dodikom, Server odgovara da je pitanje šta treba uraditi.

– Da li postoji mogućnost da ga smijeni visoki predstavnik, mogućnost da se čeka izborna prilika. mogućnost da ga pravosudni goni krivično, mogućnost novih sankcija? Postoji mnogo mogućnost – rekao je on.

Gvoreći o NATO, Server kaže da je taj savez jak, a da Rusija gubi.

– Ne vjerujem u pobjedu Donalda Trampa, gubio je. On bi bio katastrofa za Balkan. Predao bi BiH Beogradu, Srbiji. To je kraj – ocijenio je Server

Povezane vijesti

Preminuo sveštenik Dragan Ristić

Beranski protojerej-stavrofor Dragan Ristić preminuo je jutros u 55 godini. Pokojnik će biti izložen u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama dana 26. februara od 08

Zemljotres kod Ulcinja

Slabiji zemljotres zabilježen je večeras u Crnoj Gori. Prema podacima Evropskog Mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2,4 jedinica