Seshadri: Misija MMF nije vidjela program „Evropa Sad 2“

Šef Misije MMF za Crnu Goru Srikant Seshadri je kazao da se minimalna i prosječna plata mogu povećati ali da to bude fisklano održivo.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije vidjela program „Evropa Sad 2“ pa ne možemo da ga detaljnije komentarišemo.

To je zvanično da zajedničkom presu MMF, Centralne banke Crne Gore (CBCG) i Vlade kazao šef Misije MMF za Crnu Goru Srikant Seshadri.

CBCG je predstavljala guvernerka Irena Radović, a ispred vlade je bio premijer Milojko Spajić.

Seshadri je kazao da se minimalna i prosječna plata mogu povećati ali da to bude fisklano održivo.

„Narednih pet godina Crnu Gora ima visoke potrebe za spoljnim zaduživanjem što će zahtijevati odgvornu Fiskalnu stratergiju, a MMF je spreman da pomogne u njenoj izradi“, kazao je Seshadri.

Upitan da prokomentariše visoke kamatne stope na kredite on je kazao da je velika razlika između kamata na štednju i kredite i da banke ostvaruju visoke profite, te da je prisutan višak likvidnog novca u bankama.

Seshadri je naveo da se može posegnuti za ograničenjem kamata na kredite ali da to ne bi dalo rezultat jer bi banke mogle da naplate veće naknade i da međunarodno iskustvo govori da to nije isplativo.

Predložio je da se traga za drugim rješenjima, da se afirmiše ulaganje građana u štednju kroz razvoj maloprodajnog tržišta državnih obveznica.

Povezane vijesti

Milović isključen iz Pokreta Evropa sad

„Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i