Šest znakova da treba da smanjite unos kofeina

Za mnoge od nas kofein je neophodan kako bi budni i puni energije tokom dana. Međutim, prevelika količina može negativno uticati na vaš organizam.

Postoje neki znaci i simptomi koji mogu ukazivati na to da je vaš unos kofeina prekomjeran, prenosi Klix.

Kofein nije nužno loš za nas, kako objašnjava Šona Vilkinson, vodeći nutricionista u „Dr.Vegan“.

Međutim, ona dodaje da razgovor o kofeinu još traje u zdravstvenoj i medicinskoj zajednici, pri čemu neki sugerišu da je to važan dio naše svakodnevne ishrane, a drugi sugerišu da bismo ga trebali izbjegavati.

Nesanica

„Možda najočigledniji znak da ste uzeli malo previše kofeina je nemogućnost utonuća u san. Kofein je stimulans koji može odgoditi vrijeme vašeg tjelesnog sata, ostavljajući vaš mozak potpuno budnim dok je vaše tijelo spremno za spavanje“, navodi.

Kada na kraju ipak zaspite, studije su pokazale da kofein takođe utiče na kvalitet ovog sna, ostavljajući vas umornim i nemirnim kada se probudite.

Anksioznost i nemir

„Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može uticati na ravnotežu neurotransmitera u vašem mozgu i doprinijeti osjećaju anksioznosti i nemira. Ako ste za početak anksiozna osoba, kofein će vjerovatno pogoršati ove osjećaje s obzirom na povećanu energiju koju daje vašem mozgu“, otkriva.

Ako se borite s osjećajem nemira ili anksioznosti, izbacivanje kofeina je odlično mjesto za početak.

Mišićni tremor i trzaji

S obzirom na to da kofein stimuliše nervni sistem i pojačava nervnu aktivnost, nije neuobičajeno da doživite drhtanje mišića i trzaje nakon konzumiranja posebno velike doze.

„Ovi trzaji su najčešći u rukama i kapcima, ali se mogu javiti bilo gdje po tijelu“, kaže Vilkinsonova.

Problemi sa stomakom

Možda vam je poznata iznenadna potreba za WC-om nakon ispijanja kafe.

„To je zato što kofein ima blagi laksativni efekat kada se konzumira, što često dovodi do grčeva u stomaku ili nelagodnosti. Kofein takođe uzrokuje da vaše tijelo poveća proizvodnju kisjeline u vašem želucu, što može dovesti do drugih neugodnih simptoma kao što su refluks kisjeline ili žgaravica“, dodaje.

Iritacija kože

Neki ljudi su zapravo alergični na kofein i da je češće nego što mislite.

„Simptomi ove specifične alergije uključuju osip koji svrbi i sastoji se od crvenih kvržica, oticanja usana i jezika, a u nekim slučajevima i koprivnjače. Zapamtite da neki kozmetički brendovi koriste kofein kao sastojak u raznim kremama i serumima pa uvijek provjerite etiketu“, dodaje.

Promjene raspoloženja

Kofein takođe može uticati na vaše raspoloženje, što dovodi do promjena raspoloženja i razdražljivosti.

„Budući da utiče na vaš centralni nervni sistem, može povećati oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput dopamina, što vam daje početno podizanje prije nego što izazove krah u vašem raspoloženju kada kofein nestane“, dodaje.

Ako otkrijete da vam raspoloženje varira tokom dana, posebno nakon što ste konzumirali neki oblik kofeina, možda je vrijeme da ga zamijenite izvorom energije koji se sporo oslobađa

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan