„Simptomi kovida izmijenjeni, manji broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom“

Navodi da je u Podgorici dnevno oko 420 pregleda u kovid ambulantama, dok ih je u dječijoj ambulanti u Tološima između 120 i 140

Epidemiološka situacija se usložnjava, a Dom zdravlja Podgorica otvorio je još jednu kovid ambulantu kako bi se moglo odgovoriti povećanom broju slučajeva, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić.

Navodi da je u Podgorici dnevno oko 420 pregleda u kovid ambulantama, dok ih je u dječijoj ambulanti u Tološima između 120 i 140.

Testira se veliki broj ljudi, a nedeljno je 39-40 odsto pozitivnih kod odraslih, kod djece je oko 20 odsto. U cijeloj priči je dobro da je zauzeto manje bolničkih kreveta i manje je pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Zadnjih dana imamo preminulih, ali to su uglavnom lica sa komorbiditetom i uglavnom nevakcinisana lica„, rekao je Jokić.

Dodaje da su tokom ovog talasa simptomi malo drugačiji, pa se javljaju stomačni problemi, bol u grlu, kratak dah, otežano disanje, pojačan kašalj…

Najviše slučajeva je u Podgorici i primorskim opštinama, gdje je mogućnost bliskog kontakta velike i, kako kaže Jokić, nema primjene distance, nošenja maske.

Imamo povećan broj građana koji traži četvrtu dozu vakcine. Ako nemamo jake mjere jedini način da se populacija zaštiti je vakcinacija ili infekcija„, rekao je Jokić.

Poručuje da Dom zdravlja Podgorica ima raspoloživog kadra i dovoljan broj ljekara te da u kovid ambulantama rade po dva ljekara i terenske ekipe.

Nema razloga za paniku„, zaključio je Jokić

Povezane vijesti