Siropusna nedelja – Nedelja praštanja

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. U ponedeljak je počela i poslednja nedelja pred post, poznata i kao siropusna nedelja, ali i nedelja praštanja.

Sedmica pred početak Velikog posta zove se siropusna nedelja. Bijela ili siropusna nedelja je pripremnog karaktera.

U siropusne dane zabranjeno je jesti meso, ali u toku cijele nedelje možemo da jedemo ribu, bijeli mrs i jaja, baš kao i na dan uoči početka Velikog posta, kad imamo Bijele poklade, a nakon toga počinje period posta.

Siropusna nedelja poznata je i kao nedelja praštanja, u narodu poznata i kao Sirna nedelja, Bijela nedelja. Ona počinje po Mesnim pokladama i traje do Bijelih poklada. Te sedmice se ne posti u srijedu i petak, nego se sve vrijeme mrsi na bijelom mrsu. U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica.

Veliki post je ujedno i najstroži post i obavezan je za sve hrišćane. U vrijeme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mlijeka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Sredom i petkom posti se strogo na vodi

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta se poste posebno strogo. To isto vrijedi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi“, osim za Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“. Strogo se posti i Velika Subota kao jedina posna subota u toku godine.

Srbija Danas

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –