Sjećanje na Trojčindanski sabor: Dan kad je počela odbrana svetinja

U besjedi Mitropolit Amfilohije je poručio da sabor nije ništa novo ni ovom gradu, ni ovoj zemlji, ni ovom narodu i da on traje vjekovima

Na današnji dan prije dvije godine u Podgorici je ispred Hrama Hristovog Vaskrsnjea održan Trojčindanski sabor na kom su se sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod zavjetovali i zakleli da će čuvati, obnavljati i braniti svoje crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

Trojičindanski sabor za odbranu svetinja počeo je liturgijom koju su služili Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit Joanikije, tadašnji episkop budimljansko-nikšićki.
U besjedi Mitropolit Amfilohije je poručio da sabor nije ništa novo ni ovom gradu, ni ovoj zemlji, ni ovom narodu i da on traje vjekovima, kao i da postoje dvije vrste sabora.


Sabor oko života, vječnom svjetlošću obasjan, i sabor oko smrti i ništavila. Samo ta dva sabora postoje ovdje na zemlji od vremena Hristovog do danas i postojaće do kraja svijeta i vijeka. A taj zli i opaki sabor, sabor dioba i mržnje neprekidno progoni – i to je rekao Gospod u Jevanđelju – one koji se sabiraju u Njegovo ime. Ali je Gospod rekao da se ne boje: On je sa njima i među njima, On im daje snagu i pobjedu nad zlom, nad mržnjom, nad bogoubistom, nad bratoubistvom, nad satanskom silom, nad svim onim što ugrožava čovjeka smrću, ništavnošću i prolaznošću- dodao je on.

Mitropolit Amfilohije je kazao da samo ljubavlju ratujemo kroz vjekove protiv zla, protiv grijeha, protiv smrti, protiv bezbožništva i protiv nečovještva.
To je ono čime se mi branimo i čime svjedočimo da smo sinovi svjetlosti a ne sinovi tame, sinovi Božanske, bogočovječanske ljubavi, a ne sinovi mržnje, sinovi jedinstva sa Bogom živim i istinitim i jedinstva svih nas u jednoj, Božjoj zajednici sabiranoj od svih zemaljskih naroda, za koju ne postoje granice. Demonske sile i zli ljudi postavljaju granice i pokušavaju da granicama zaustave tu živu vodu koja teče i koja protiče kroz ljudsku istoriju. I u naša vremena postavljaju granice i ono što je Božje proglašavaju da je nečovječno. A nema čovječnosti bez onoga što je Božansko. I oni koji su ubijali Boga Oca i oni koji ga danas ubijaju, oni su bili ne samo bogoubice, oceubice Oca nebeskoga, nego bratoubice. Vi sami znate da se ovdje kod nas, nažalost, na bogoubistvu rađalo krvavo bratoubistvo. I možda rijetko gdje kao što se to dogodilo u Crnoj Gori. Ovaj Sabor je lijek od takvog bratoubistva i bogoubistva i poziv svima na zajednicu sa živim Bogom i zajednice koja je sačuvana na ovakvim saborima kroz drevna vremena- naveo je Mitropolit Amfilohije.
Poručio je i da su bogoubice i bratoubice srušile lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– I ovaj sabor danas traži da se iscijeli taj bratoubilački i bogoubilački duh, da se vrati crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni Vladika Rade iz onoga zindana paganskog ovome narodu, i da se vrate njegova ljubav i njegova vjera u živoga Boga- poručio je tada Mitropolit Amfilohije

Povezane vijesti