Sjutra se obilježava OGNJENA MARIJA-ZAŠTITNICA žena

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sjutra slave Ognjenu Mariju, praznik prema kojem se gaji posebno strahopoštovanje

Sjutra se slavi spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija.

Ovaj praznik svrstava se u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se na sjutrašnji dan ništa ne radi, niti u polju niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogriješili radeći na praznik Ognjene Marije.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vjere u Isusa Hrista stradala je u vrijeme cara Dioklecijana. Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Prema predanju, nakon što je primila hršćanstvo krštenjem, sveta mučenica Marina zavjetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog ove odluke, njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini. Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obilježavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obilježen „crvenim slovom“, ali se ipak veoma poštuje i u crkvi u narodu

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu