Škole u Njujorku otkazuju nastavu zbog potpunog pomračenja Sunca

Brojne škole na sjeveru američke države Njujork su donijele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca.

Zvanično objašnjenje za ovu odluku su gužve u saobraćaju koje će nastati zbog pomračenja, ali je i nezvaničan motiv pokušaj škola da izbjegnu odgovornost za moguća oštećenja vida koja bi učenici zadobili posmatrajući pomračenje bez zaštite u okruženju škole, prenosi Njujork post.

Pomračenje Sunca će biti vidljivo u 15.18 sati po lokalnom vremenu (9.18 po srednjoevropskom vremenu), odnosno u dijelu dana kada se učenici vraćaju kućama iz škole. Zona pomračenja, odnosno oblast iz koje će pomračenje biti savršeno vidljivo, obuhvata 29 od 62 okruga Njujorka, a policija u tim oblastima upozorava na velike gužve u saobraćaju već od podneva, naročito zbog velikog broja turista koji će doći da posmatraju ovu pojavu.

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca vidjeće se sjutra iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i „Jutjub” kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni