Skupština će raspravljati o ukidanju PDV-a na hljeb

Uvršen predlog da budu ukinut obračun akciza na plastičnu ambalažu za domaće proizvođače hrane i pića, kao i one koji se bave preradom i pakovanjem prehrambenih artikala, dok je odbijen predlog da se povećaju naknade korisnicima stručnog osposobljavanja na 450 eura

U Skupštini se trenutno vodi rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Budžetu Crne Gore za 2022. godinu, a radi se o „tehničkom rebalansu budžeta“, koji je predložen zbog nove organizacione strukture Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u uvodnom izlaganju kazao je da je ovo zadnji momenat da se usvoje izmjene budžeta, kako bi ministarstva nesmetano radila u narednom periodu, a ponovio je da će suštinski rebalans budžeta vjerovatno uslijediti tokom juna ili jula.

Taj predlog je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici i poslala Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

Predlog su juče podržali Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i Zakonodavni odbor.

U odnosu na važeći Zakon, izdaci budžeta uvećani za ukupno 60 hiljada eura. Izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 161 hiljada eura. Budžet državnih fonda veći je za 150 hiljada eura, transakcije finansiranja niže su za 250 hiljada eura, dok su rezerve i kapitalni budžet ostali nepromijenjeni.

Povezane vijesti