Slatkiši, pivo, koka kola skuplji 6 do 60 centi?

Uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode trebalo bi da državnoj kasi u narednoj godini obezbijedi 22,5 miliona evra, prema predlogu programa „Evropa sad”.

To će, izazvati poskupljenje duvanskih proizvoda, slatkiša, dijela alkoholnih pića, sajdera (cider voćni sok sa alkoholom), gaziranih pića, vode za zaslađivačima, kao i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.
Uvoznici i trgovci cigaretama već su saopštili da bi nakon planiranog povećanja akciza od 1. januara paklica cigareta mogla poskupiti za 28 do 37 centi računajući uticaj povećanja akcize, udio PDV-a na taj iznos akciza, kao i veće marže koje zavise od procenta rasta maloprodajne cijene.

Prema analizi „Vijesti” urađenoj u saradnji sa privrednicima iz ovih oblasti, kilogram slatkiša (čokolada, sladoled, bombine i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera) trebalo bi da poskupi za 60 centi, na osnovu uvođenja akcize od 50 centi po kilogramu i PDV-a od 21 odsto na taj iznos.

Međutim moguće je da rast cijene ovih proizvoda bude i veći ukoliko trgovci procentualno povećaju maržu.

Na voćne sokove sa udjelom alkohola sajdere, prvi put se uvodi akciza i to 30 eura po hektolitru (100 litara), što je 30 centi po litru, od 1.januara naredne godine.

Zbog akcize i uticaja PDV-a cijena ovih proizvoda trebalo bi da bude veća za 36 centi.

Predlogom plana predviđeno je da se akciza na ove proizvode od 1. januara 2023. godine poveća na 40 centi po litru.

Akciza za pivo se od Nove godine povećava sa pet na šest eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva.

Prema informaciji od trgovaca pivom, ovo povećanje akcize, kao i uticaj PDV-a na taj iznos, će izazvati poskupljenje piva za sedam do 12 centi po litru u zavisnosti od procenta alkohola, ali je moguće i da bude više ako trgovci i ugostitelji procentualno povećaju svoje marže.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je