Slava manastira u Banjanima okupila vjernike iz Nikšića, Trebinja, Gacka, Bileće…

Liturgiju su služili arhimandrit Arsenije, iguman Manastira Kosijerevo, i sveštenik Radenko Koprivica, paroh banjansko-rudinski. Pojao je hor „Prepodobne mati Angeline“, na čelu sa profesiricom Anom Bojić, a nastupilo je i više guslara

Slava Manastira Preobraženja Gospodnjeg na planini Somini u Banjanima, metohu Manastira Kosijerevo, okupila je oko dvjesta vjernika iz Nikšića, Trebinja, Gacka i Bileće, kao i brojne mještane Banjana i Oputnih Rudina.

Liturgiju su služili arhimandrit Arsenije, iguman Manastira Kosijerevo, i sveštenik Radenko Koprivica, paroh banjansko-rudinski. Pojao je hor „Prepodobne mati Angeline“, na čelu sa profesiricom Anom Bojić.

Koprivica je blagoslovio sabranje na svetom mjestu, poželjevši da sabranje bude srećno.

Foto: Dan/ŽELJKO ŠAPURIĆ

– Neka bude na zdravlje i spasenje, srećna slava Svetog Preobraženja Gospodnjega, koju ova sveta obitelj proslavlja i naš dragi arhimandrit Arsenije sa njegovim bratstvom, i našim dragim sestrama, monahinjama Sinklititijom i Bosiljkom, koje su se ovdje odrekle sebe i ustale poput svetih Hristovih učenika i apostola na goru Sominu, goru Preobraženja, da se predaju Bogu. Čuli smo u današnjem svetom jevanđelju kako Gospod izabra trojicu svojih svetih učenika i apostola, Petra, najvatrenijega, Jovana, bogoslova, i Jakova, i kako ih je uspeo na Tavorsku goru i pred njima se preobrazio, i kaže „zasija njegovo lice poput Sunca i njegove haljine bijahu bijele kao snijeg“. A to je Gospod učinio pripremajući za njegovo stradanje, da se u trenutku negovog stradanja na krstu na Golgoti oni ne bi u svojoj vjeri pokolebali, da bi vjeru u njega potvrdili – besjedio je paroh banjansko-rudinski.

Nakon službe, hor „Prepodobne mati Angeline“ priredio je kratak koncert, a nastupili su i guslari. Za sve okupljene vjernike sestre manastira obezbijedile su trpezu ljubavi.

Manastir Somina, koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem, dio je Eparhije budimljansko-nikšićke i udaljen je oko 60 kilometara od Nikšića. Odbor na čelu sa Radomirom Lučićem počeo je da gradi manastir 1996. godine u mjestu Hercegove Luke, uz podršku brojnih priložnika, a završen je 9. oktobra 2001. godine, kada su ga osveštale vladike Amfilohije, Atanasije (Jevtić) i Joanikije (Mićović).

Ovo je ženski manastir, gd‌je služe monahinje Sinklititija i Bosiljka.

(Dan)

Povezane vijesti