SNP: Đukanović nema ovlašćenja da na osnovu utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne

„Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić“

Socijalistička narodna partija saopštila je da Miodrag Lekić ima potpise njihovih poslanika za mandatara za sastav nove vlade.

Iz te partije su komentarisali odluku predsjednik Crne Gore Mila Đukanović a da predsjednici Skupštine Danijeli Đurović uputi predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Jedini predlog za mandatara za sastav nove 44. Vlade koji je dobio predsjednik Crne Gore je predlog koji je, u ime skupštinske većine od 30. avgusta 2020. godine, dostavio gospodin Andrija Mandić, sa konkretnim predlogom imena gospodina Miodraga Lekića. Predsjednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska, kako navodi u Predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 27. saziva, već na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja koja mu kao predsjedniku pripadaju“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz tartije dodaju da su Đukanovića u pisanoj formi obavijestili o razlozima nedolaska na konsultacije o mandataru za sastav 44. Vlade.

Nakon postizanja dogovora oko imena mandatara javno smo saopštili da predlog ima našu punu podršku. Prema tome, gospodin Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osjećaja i utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne. To je pravo Skupštine Crne Gore, njenih poslanika i to se evidentira i pokazuje na zasijedanju prilikom izjašnjavanja. Dakle, gospodin Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić. SNP CG saopštava da podržava gospodina Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, te da ima potpise naših poslanika. Naša partija nikada nije pogazila svoju riječ i tako će i ostati„.

U saopštenju SNP-a navode i da je predlog Đukanovića, koji je i predsjednik Demokratske partije socijalista, doživljavaju „kao očigledan strah od ponovnog okupljanja parlamentarne većine sa izbora od 30. avgusta 2020. godine„.

Na ovaj način, Đukanović tone u živi pijesak i pokušava manipulacijama da ugrozi subjekte koji su donijeli krupne odluke protiv kojih je sam bio“, zaključuje se u saopštenju SNP-a

Povezane vijesti