SNP: LOKALNE IZBORE ODRŽATI U JEDNOM DANU

Socijalistička narodna partija Crne Gore izražava zabrinutost zbog namjere predsjednika države Mila Đukanovića da do 6. oktobra raspiše lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, uprkos tome što se većina partija na vlasti slaže da bi izbore u ovim opštinama trebalo održati naredne godine zajedno sa ostalih deset opština.

Naime, u skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se predlaže da se mandat lokalnoj vlasti u opštinama Mojkovac, Petnjica, Cetinje, Ulcinj i Berane produži do proljeća, kada bi se održali izbori u 17 opština i eventualno u Tuzima, ako bi tamošnji lokalni parlament sam sebi skratio mandat.

SNP CG je već predlagala spajanje nekoliko izbornih ciklusa i njihovo održavanje u maju naredne godine, kako bi se izbjeglo držanje našeg društva u stalnoj napetosti i vanrednom političkom stanju, koje nimalo ne pogoduje ionako već pregrijanoj društvenoj atmosferi.

Podsjećamo i da je Evropska komisija u poslednjih nekoliko izvještaja za Crnu Goru ukazivala na problem prečestog održavanja lokalnih izbora koji se ne mogu pratiti na valjan način i ostavljaju veliki prostor za nepravilnosti koje se ne mogu kontrolisati.

Zbog svega navedenog, pozivaju Aleksu Bečića, čija je partija predlagač dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, da ovaj akt što prije stavi na dnevni red Skupštine Crne Gore, kako bi se spriječila namjera Mila Đukanovića da čestim održavanjem lokalnih izbora drži u stalnoj tenziji crnogorsko društvo, a sve sa ciljem ostvarivanja političke koristi za svoju partiju.

Povezane vijesti