SNP: STEKLI SU SE USLOVI ZA RAZRJEŠENJE ĐUKANOVIĆA

Kako smo ranije saopštili Socijalistička narodna partija je poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, „Crno na bijelo“ i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću dostavila inicijativu za opoziv predsjednika države, u kojoj navodi da „postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje“.

U „Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav“ podsjeća se da je Đukanović 28. avgusta izjavio da nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju.

„Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“ izjavio je Đukanović

„Ovakvim postupanjem Predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu člana14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova“, i dodaju da
„Nazvajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje… Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita… i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju… predsjednik je ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, navode iz SNP-a.

Piše: Budim Info

Povezane vijesti