SNP: Zalažemo se za politiku aktivnog zapošljavanja

Ovakva politika mora biti usklađena sa potrebama poslodavaca, ali i sa mogućnostima obrazovnog sistema, kako nam se ne bi dešavalo da u kontinuitetu fakulteti proizvode kadrove koji nemaju gdje da se zaposle, navodi se u saopštenju

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, poznat kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, već godinama radnici u Crnoj Gori ne dočekuju dostojanstveno i sa vjerom u bolju budućnost, saopštili su iz Medijskog centra Socijalističke narodne partije (SNP).

– Stope nezaposlenosti u proteklom periodu rasle su galopirajućom brzinom, dok su izostajale konkretne mjere za zaustavljanje ovog negativnog trenda. Radnici su često ostajali bez posla i bez mogućnosti da pronađu drugo zaposlenje, a ovo je naročito bilo izraženo tokom trajanja pandemije korona virusa – navode iz ove partije.

Kako ističu, SNP se zalaže za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja kroz otvaranje novih radnih mjesta i povećanje učešća zaposlenih u radno-aktivnoj populaciji, što su ključni preduslovi stabilnog i dugoročnog ekonomskog razvoja.

– Ovakva politika mora biti usklađena sa potrebama poslodavaca, ali i sa mogućnostima obrazovnog sistema, kako nam se ne bi dešavalo ono što čemu svjedočimo godinama – da u kontinuitetu fakulteti proizvode kadrove koji nemaju gdje da se zaposle. Na taj način smanjiće se i odliv naših mladih ljudi iz zemlje i njihov sve češći odlazak u inostranstvo – navode iz SNP-a.

Smatraju da država mora osmisliti i realizovati posebnu politiku za lica sa faktorom otežane zaposlivosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su postala tehnološki viškovi i lica koja su dugo nezaposlena.

– Istovremeno, ukazujemo na važnost slobodnog, efikasnog i od političkog uticaja oslobođenog djelovanja sindikata. Oni moraju biti garanti zaštite prava zaposlenih koja su danas, nažalost, značajno redukovana i u velikom broju slučajeva se ne poštuju.

Puno ostvarenje ustavnog principa socijalne pravde je jedno od naših temeljnih programskih načela. Socijalno odgovorna država, privrednici i pojedinci cilj su našeg političkog angažmana, ali i uslov stabilnosti društva i održivog razvoja države.

U tom duhu, Socijalistička narodna partija Crne Gore svim građanima čestita Međunarodni praznik rada i obećava da ćemo učiniti sve da Crna Gora postane istinska država socijalne pravde i poštovanja prava radnika . navodi se u saopštenju SNP-a

Povezane vijesti