Softićev lažni Fejsbuk profil vode iz Njemačke

Softiću je danas u policiji rečeno da su im mogućnosti za dalje ispitivanje vrlo male, ali da će još jednom zatražiti brisanje lažnog profila zbog krađe identiteta.

Crnogorska policija je u saradnji sa Interpolom Njemačke utvrdila da se lažnim Fejsbuk profilom crnogorskog novinara Tufika Softića upravlja sa IP adrese u njemačkom gradi Triru, ali je vlasnik te adrese negirao bilo kakvu vezu sa tim slučajem.

Vlasnik broja telefona i IP adrese je njemački državljanin starosti 78 godina, i kazao je policiji da mu nije poznato da neko koristi njegovu adresu za ovakvu vrstu djelovanja.

Novinar Tufik Softić je početkom godine prijavio da neko zloupotrebljava njegov identitet i da je napravio lažni fejsbuk profil.

Tužilaštvo je nakon toga dalo nalog policiji za ispitivanje slučaja, ali je kompanija Meta, koja je vlasnik Fejsbuka odbila da profil izbriše, jer, navodno, ne krši pravila njihovog poslovanja.

Softiću je danas u policiji rečeno da su im mogućnosti za dalje ispitivanje vrlo male, ali da će još jednom zatražiti brisanje lažnog profila zbog krađe identiteta.

Na lažnom profilu koji je napravljen još u oktobru prošle godine, a koji je dalje aktivan, nalaze se pogrešni lični podaci, mjesto stanovanja, a u statusu navedeno da je udovac.

Iskorišćene su Softićeve fotografije dostupne na internetu, a jedino je prezime napisano sa slovom č umjesto ć.

Softić je naglasio da nikada nije imao lični fejsbuk profil i da se osjeća najblaže rečeno neprijatno zbog činjenice da značajan broj ljudi vjeruje da je profil stvaran.

On je izrazio iznenađenje činjenicom da su policiji dalje vezane ruke, i zatrazio pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost u ovom slučaju, kako bi lažni profil bio izbrisan.

Softić je kazao da ga najviše brine činjenica da, obzirom da je javna ličnost, mnoge prijatelje i medijske službenike koji prate njegov slučaj vezan za ranije napade koje je doživljavao i koji ni danas nisu riješeni, može dovoditi u zabludu i stvarati lažnu sliku o njegovoj privatnoj ličnosti

Povezane vijesti