Šolc o ekstremizmu u Njemačkoj: Toksična mješavina koja treba da nas brine

Prema njegovim riječima, bijes se podstiče na ciljani način, tako što „ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu“

Kancelar Njemačke Olaf Šolc upozorio je na ekstremiste koji nastoje da iskoriste društvene skupove i proteste u Njemačkoj, prije svega poljoprivrednika, rekavši da je zabrinut zbog poziva na nasilje koji ugrožavaju demokratiju.

– Kada se protesti, koji su sami po sebi legitimni, pretvore u gnijev ili prezir prema demokratskim procesima i institucijama, tada svi gubimo. Samo oni koji preziru našu demokratiju će od toga imati koristi – upozorio je Šolc u video poruci.

Govoreći o „traktorima koji od početka nedjelje blokiraju gradske centre, puteve i pristup autoputevima“ širom Njemačke, Šolc je rekao da su spor i nesuglace „dio demokratije“.

Prema njegovim riječima, bijes se podstiče na ciljani način, tako što „ekstremisti i preko društvenih mreža, preziru svaki kompromis i truju svaku demokratsku debatu“.

– To je toksična mješavina koja bi trebalo da nas brine i koja i mene mnogo brine – dodao je Šolc.

Demonstracije njemačkih poljoprivrednika, koji protestuju zbog smanjenja javne pomoći, posebno podržava krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je sve popularnija u anketama, dok mnoge ekstremističke grupe pozivaju na društvenim mrežama na radikalizovanje akcija protiv vlade.

Šolc je rekao da je zahvalan predsjedniku Sindikata poljoprivrednika Joahimu Rukvidu „što se jasno ogradio od ekstremista i određenih oportunista koji pozivaju na pobunu i govore o rušenju sistema“.

– To nije besmislica. To je opasno… Pozivima na nasilje i ličnim prijetnjama nema mjesta u našoj demokratiji – rekao je Šolc koji je pozvao na umjerenost i duh kompromisa.

U Berlinu je za ponedeljak zakazan veliki protest poljoprivrednika

Povezane vijesti