Spajić: Popis odložen za 3. decembar

Spajić se obratio na konferenciji za medije

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je večeras na elektronskoj sjednici Vlade donijeta odluka da se popis stanovništva odloži za 3. decembar.

„Večerašnja odluka opozicije je dokaz da sazrijevamo kao društvo. Za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore“, istakao je Spajić na konferenciji za medije.

Spajić je kazao da smo za manje od mjesec uspjeli da zatvorimo jedan proces i da svi budu zadovoljni.

„Na sve smo izazove odgovorili u rekordnom roku. Imamo kontrolu procesa koja je do sada neviđena. Bilo je puno nedoumica, ali vrijeme će pokazati da je bilo jako bitno sa bude drugačiji prisrup rješavanju problema. Imali smo razgovore sa predstavnicima većine, bilo je rezervi u pogledu namjera DPS“, rekao je Spajić.

On je dodao da je dobar dio parlamentarne većine uz ovu odluku Vlade.

„Ovo odgađanje do 3. decembra je jako bitno, bez dodatnih troškova ćemo postići društvenu koheziju. Šta će se suštinski promijeniti u ova dva, tri dana – najveća zabrinutost kod međunarodnih partnera bila je zbog polarizacije. Tako da ovakav način inkluzivnosti i pružene ruke je nešto što će oni pozdraviti. Monstat je dao svoj sud ne bih odapinjao otrovne strelice“, rekao je Spajić.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je ranije večeras da je ta partija spremna da u novom roku da puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra.

Spajić je na konferenciji kazao da je popis bio spreman da počne sjutra.

„Ali izašli smo u susret i dodatnom zahtjevu opozicije vezano za specifikaciju softvera iako to nije bilo u Sporazumu“, kazao je premijer.

Najavio je da će neko da objasni tu specifikacjju u medijima za dan, dva.

Na pitanje je li previše popustljiv odgovorio je da se to može i tako gledati.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je ranije danas da je na sastanku sa Spajićem saopštio da je protiv odlaganja popisa jer smatra da DPS opstruira taj proces.

Spajić je na konferenciji kazao da negdje razumije Kneževića.

„Otkad je potpisan sporazum svi su ga ispoštovali i nije bilo kampanje“, rekao je Spajić.

Govoreći o troškovima, premijer je rekao da su našli kompromis da popis počne u nedjelju i da mogu da objasne zašto koriste 31. oktobar kao referentni datum.

„Uz muke koje će Monstat morati da prođe jer će raditi anekse ugovora sa popisivačima“, kazao je Spajić.

On je poručio da je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić zrelo sagledao situaciju i vidio dobronamjerbost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade.

Rekao je da ne strahuje od toga da bi NSD i DNP mogli zbog toga oboriti vladu.

Poručio je da neće biti daljeg odlaganja popisa.

„Opozicija je delegirala člana Komisije koji će pregledati specifikaciju. To će biti Boris Marković koji će biti predsjednik komisije“, rekao je Spajić

Povezane vijesti