Spajić računa na 44 poslanika, vlada bez ZBCG, Bečiću skupština

Podršku da sastavi vladu od partija koje su ga podržale za mandatara nije dobio od poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dobio je sinoć podršku većine članova Glavnog odbora partije za sastav nove vlade, koja ipak neće imati širu podršku u parlamentu za ključne reforme.

On je nakon sastanka rekao da je “par članova GO bilo protiv, a par uzdržano”, ali da je različito mišljenje normalno. Sastanku GO nije prisustvovao zamjenik lidera PES-a i predsjednik države Jakov Milatović koji je ranije rekao da se neće miješati u proces sastavljanja vlade.

Ppodršku da sastavi vladu samo od partija koje su ga podržale za mandatara, Spajić nije dobio od poslanica PES-a Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.

Ćinćur je predsjednica Opštinskog odbora PES-a i navodno je na sjednici GO rekla da neće glasati za tu odluku i da njen stav dijeli cijeli barski odbor.

Spajić je nakon sjednice GO, koja je trajala više od šest sati, potvrdio da će novi predsjednik Skupštine biti lider Demokrata Aleksa Bečić, a da za novu vladu očekuje podršku 44 poslanika.

To je, kako je kazao, ona većina koja ga je podržala za mandatara – Demokrate, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, albanske partije i PES.

“Idemo sa tom većinom u kreiranje vlade i ispunjavanje svih programa o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji. Mi ne bježimo od obećanja, želimo da što prije ispunimo ta obećanja i mislimo da je pravo vrijeme da se krene pričati o rezultatima, a ne o nekim trivijalnim stvarima koje vidimo u pojedinim medijima ovih dana”, rekao je Spajić novinarima nakon sastanka.

Kazao je da još nema potvrdu od svih potencijalnih partnera, ali će sa njima razgovarati narednih dana.

Upitan je li definitivno da Za budućnost Crne Gore neće biti dio vlade, odgovorio je da jeste, jer su “pet puta odbili ponudu”.

“Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu”, rekao je lider PES-a.

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu