Španija neće glasati za članstvo Kosova u Savjetu Evrope!

Nema promjene u njihovom stavu kada je riječ o nepriznavanju nezavisnosti Kosova

Predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP), glasaće protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope sledeće nedjelje, potvrdili su izvori iz tih partija za agenciju Europa pres.

Kako se navodi, i petoro socijalista u SE i troje iz Narodne partije glasaće protiv članstva Kosova, čiju nezavisnost do danas Španija nije priznala.

„Glasaćemo protiv, jer i dalje imamo iste kriterijume u vezi sa tim“, rekli su izvori iz PSOE, koji smatraju da sada nije vrijeme za ulazak tzv. Kosova u Savjet Evrope, jer to može da stvori prostor za konfrontaciju, s obzirom da među 46 zemalja članica Saveta Evrope ima i onih koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a među kojima je i Španija.

I poslanici iz Narodne partije kazali su za špansku agenciju Europa press da nema promjene u njihovom stavu kada je riječ o nepriznavanju nezavisnosti Kosova još od vremena vlade Marijana Rahoja, bivšeg lidera ove partije. Izvori iz Narodne partije potvrđuju da će glasati protiv napominjući da „nije dobar presedan“ da ova teritorija postane članica Savjeta Evrope.

Krajem marta ove godine, Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je Prištini zeleno svijetlo za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. O tome će se pred Parlamentarnom skupštinom u punom sastavu, glasati u utorak, 16. aprila, a konačnu odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu

Povezane vijesti