SPREMNA SMJENA DIREKTORICE MONSTATA

SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA (SNP) JE TRAŽILA SMJENU DIREKTORICE MONSTATA GORDANE RADOJEVIĆ

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je postupak za razrješenje direktorke Monstata Gordane Radojević zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu.

Njoj je dostavljen zahtjev da se izjasni o nalazima Ministarstva, odnosno pokretanju postupka za razrješenje, shodno članu 14 Zakona o upravnom postupku.

Uvidom u izvještaj za 2020. godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što prethodno citirana odredba zakona jasno navodi kao obavezan sadržaj izvještaja, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja. Ta odredba Zakona podrazumijeva i dostavljanja izvještaja, sa svim zakonom propisanim elementima, o čemu organ mora voditi računa po službenoj dužnosti, dok je Monstat izvještaj dostavio tek na insistiranje Ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima, na ukazivanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrđeno je da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način navodno nanio štetu državi.

Kako su iz SNPa ranije saopštili „Glavni izvođač radova Monstat, svojim odnosom prema Popisu dokazuje da nije dorastao zadatku jer, prije svega, nije pripremljen plan aktivnosti u skladu sa zakonom i budžetskim sredstvima, tj. Monstat nije pripremio ono što se podrazumijeva. Monstat je bio dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa jer je ovo „popisna godina“ a proces je budžetiran“

Iz tih razloga, iz SNPa su  tražili od premijera Krivokapića da smijeni direktoricu Monstata Gordanu Radojević, koja je očigledno partijski vojnik bivše vlasti, jer jedino se bivša vlast buni protiv organizovanja Popisa stanovništva ove godine. Ne odgovara im iz mnogo razloga pa bi, kako su, navikli da izmanipulišu i odlože popis na neko vrijeme.

Kako su rekli ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja Monstata po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da  troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu. To je bilo u ono vrijeme kada je Milo Đukanović saopštavao da je gorivo luksuz a stopa nezaposlenosti bila nikad veća. Sve ovo dokazuje koliko je ova institucija bila pod uticajem bivše vlasti i sužila im za manipulisanje građanima po potrebi.

Sve to ne može se sprovesti sa isluženim kadrovima DPS-a čiji je jedini cilj da nanesu što veću štetu državi.

Povezane vijesti