Srednjoškolci iz Sjeverne Makedonije posjetili Opštinu Berane

Predstavnici Opštine Berane ugostili su danas učenike iz Sjeverne Makedonije i njihove profesore, predvođene domaćinima iz Berana, profesorkama i učenicima beranske Gimnazije. Ove godine, 15 učenika i dva profesora iz Probištipa borave u Beranama, u okviru programa razmjene učenika u okviru projekta „RICO“ koji se odnosi na Regionalnu omladinsku prekograničnu saradnju za zemlje Zapadnog Balkana.

Dobrodošlicu učenicima i profesorima uputio je savjetnik u Službi predsjednika Zoran Jojić i poželio  im ugodan boravak u Beranama. On se zahvalio profesoricama iz Gimnazije na zalaganju koje je rezultiralo uspješnoj realizaciji projekta.  Iz ovakvih druženja , kako je kazao,  proističe puno znanja, dugoročnih prijateljstava i lijepih uspomena. On je poželio da se tradicija razmjene učenika nastavi i ubuduće, odnosno da sve buduće generacije budu najbolji promoteri naših država, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Profesorice Gimnazije koje su ujedno i menadžerke na projektu „RICO“ koji se odnosi na Regionalnu omladinsku prekograničnu saradnju za zemlje Zapadnog Balkana, ukratko su predstavile program razmjene đaka i zahvalile se predstavnicima Opštine Berane na prjemu.

Profesorke i đaci iz Sjeverne Makedonije zahvalili su na toploj dobrošlici zbog koje se, kako su kazali, osjećaju kao kod kuće. Oni su posebno pohvalili beransku Gimnaziju, direktora, profesore i đake, ali i iskazali zadovoljstvo srdačnošću naših ljudi i istakli su da će se uvijek sa zadovoljstvom vraćati u naš grad.

Razmjena učenika u okviru pomenutog projekta finansira Evropska Unija, a Gimnazija „Panto Mališić“ jedina je od četiri srednje škole u Crnoj Gori čija je aplikacija za projekat realizovana.

Sastanku su prisustvovale  šefica Biroa za odnose sa javnošću Irina Zečević i savjetnica u Službi predsjednika Ivana Milošević

Izvor: sajt Opštine Berane

Povezane vijesti