Srpska slavi Dan Republike: „Hod časti“ u Banjaluci, svečani defile u Istočnom Sarajevu

Republika Srpska nizom manifestacija proslavlja Dan Republike — 9. januar i 31 godinu postojanja. „Hod časti“ održan je u Banjaluci, a svečani defile prvi put će biti održan u Istočnom Sarajevu

Povodom praznika i slave Svetog Stefana, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Jefrem.
Izaslanik patrijarha srpskog, episkop Sava, preneo je vernicima u Hramu blagoslov patrijarha Porfirija i njegove molitve i želje za uspeh i napredak srpskog naroda i svih koji žive u Republici Srpskoj.

Svedočeći vjeru u Gospoda ne možemo drugačije nego da živimo sa tom vjerom, a svedočeći vjeru znači živeti u miru i slozi. Kada čuvamo jedinstvo kao zenicu oka, najdragoceniji dar koji moramo očuvati, onda znamo da smo pravi i istinski hrišćani i svedoci vjere Hristove“, rekao je episkop Sava.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da iz patrijarh Porfirije iz opravdanih razloga danas nije služio liturgiju u Banjaluci, kako je to ranije bilo najavljeno.

Foto: RTRS

Liturgiji su prisustvovali srpski član i predsedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Položeni vijenci „Malom Zejtinliku“ u Sokocu

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju „Mali zejtinlik“ u Sokocu gde je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obeležavanje 9.januara – Dana Republike Srpske.

Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, položeni su vijenci na spomen obeležje.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je u Sokocu, da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.

Istakao je da nekima smeta godina kada se to desilo, a to je prije oružanih sukoba.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske.

Dačić je istakao da je Republika Srpska Ustavom zagarantovana i međunarodnim aktima i to nikakve veze nema sa pitanjem suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.

Dačić je naglasio da je došao da pošalje poruku mira i dobrosusjedskih odnosa, a ne da bi se raspravljalo o bilo kakvim sukobima, kojih je, kako je rekao, nažalost bilo dosta u našoj istoriji.

„Hod časti“ u Banjaluci

U „Hodu časti“ učestvovali su članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi udruženja amputiraca, boračka udruženja, pripadnici komunalne policije, gradske civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne spasilačke jedinice.

Noseći fotografije članova porodice koji su život dali za Srpsku, „Hod časti“ se kretao od Gradske uprave do Trga Krajina.

Svečani defile održan je u Istočnom Novom Sarajevu sa početkom u 14 časova. Na svečanom defileu učestvovalo je 2.500 pripadnika MUP-a i, razvijena je zastava Republike Srpske dugačka 500 metara. Učestvovaće 37 ešalona.

Na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu, u 19 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u 20 časova biće izvedena predstava „Želim da živim“ Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga.

 

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda, navodi RTRS

Povezane vijesti