„Stop inflaciji 100+“: Preko sto artikala će pojeftiniti i za 30 do 40 odsto, cijene goriva više neće rasti

Ministri Damjanović i Đurović najavili da od ponedjeljka počinje akcija „Stop inflaciji 100+“, među kojima nije samo hrana već i roba široke potrošnje, kao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da će od ponedjeljka početi akcija „Stop inflaciji 100+“, da su akciji odazvali svi veliki trgovci, uvoznici i dobavljači koji su se dobrovoljno odrekli dijela marži.

On je naveo da će biti snižene cijene za preko sto artikala među kojima nije samo hrana već i roba široke potrošnje, kao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala.

Đurović je pročitao stare i nove cijena za dio artikala, čiji spisak će uskoro biti objavljen, prema kojima ima snižavanja i za 30 do 40 odsto. Trgovci i uvoznici su, prema njegovim riječima, spustili maržu na po pet odsto.

Ona je naveo da je prethodna akcija „Stop inflaciji“ iz marta ove godine dala rezultate jer je usporila inflaciju, kao i da su susjedne zemlje Hrvatska, Srbija, BiH, preuzele sličan model. Kazao je i da je sada u tim zemljama na sniženju 20 do 30 artikala, a da je u Crnoj Gori ta brojka i pet puta veća.

„Akcija će trajati do kraja godine. U tom periodu može samo doći do snižavanja cijena, a ne njihovog dodatnog rasta. U akciju se uključuje i veliki broj malih trgovaca. Već od ponedjeljka u svim trgovinama će posebnom oznakom biti označeni artikli obuhvaćeni ovom akcijom“, kazao je Đurović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je najavio da će Vlada ograničiti iznose akciza na gorivo kako bi spriječilo bilo koje novo poskupljenje goriva kako bi zaštitila građane i privredu.

„Ako cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama budu nastavile da rastu Vlade će pred svako usklađivanje za taj iznos smanjivati akcize koliko god ta situacija bude trajala“, kazao je Damjanović.

Najavio je i da će u slučaju da dođe do poskupljenja struje, Vlada dijeliti vanrednu pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, kao i da je Vlada spremna da ponovo predloži Skupštini snižavanje stopa PDV-a na osnovne prehrambene artikle, ali i da je za to potrebno da parlament počne da funkcioniše.

„Prošlogodišnje snižavanje akciza je koštalo državni budžet 50 miliona eura, ovaj sadašnji plan snižavanja će budžet koštati između sedam i osam miliona eura“, kazao je Damjanović

Povezane vijesti