„Strahujemo od većeg broja hospitalizovanih“

Broj inficiranih koronavirusom koji su trenutno hospitalizovani u Crnoj Gori je još uvijek pod kontrolom, kazao je medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zoran Terzić i dodao da se strahuje da će povećan broj oboljelih usloviti i više bolničkog liječenja. Hospitalizovani, kaže, uglavnom imaju blaže kliničke slike i dodaje da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

U Crnoj Gori raste broj inficiranih koronavirusom. Terzić je u emisiji Dobro Jutro Crna Goro na TVCG kazao da je u petak u našoj zemlji na bolničkom liječenju bilo 35 kovid pacijenata.

U KCCG je bilo 9, Baru 11, Pljevljima 1, Bijelom Polju 2, Beranama 3, Kotoru 7 i Nikšiću 2. Taj broj je još uvijek pod kontrolom. Obzirom na kapacitete koje smo spremili za liječenje kovid pacijenata mi smo u strahu da će povećan broj oboljelih usloviti i povećan broj hospitalnog liječenja„, kazao je Terzić.

Broj hospitalizovanih, kako je dodao, nije povećan u odnosu na februar mjesec ali, kaže, zabrinjava sve veći broj zaraženih.

Hospitalizovani uglavnom imaju blaže kliničke slike ali svaka infekcija kovidom uz neke druge bolesti stvara preduslove za bolničko liječenje pacijenata„, kazao je Terzić i dodao da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

Tri pacijenta su bila na nižim dozama kiseonika ostali su na sobnom vazduhu„, kazao je Terzić.

On je poručio da će, i pored kovida, svi pacijenti kojima je potreban specijalistički pregled biti pregledani.

Liste čekanja u KCCG

Govoreći o listama čekanja u KCCG, Terzić je kazao da su od novog sistema zakazivanja očekivali veću dostupost pregleda.

Pokazalo se da se kroz sistem jedan pacijent zakazivao i do 6 puta. Lista čekanja nije još uvijek definisana na pravi način„, kazao je Terzić i dodao sve u okviru mjesec dana nije lista čekanja.

Bile su liste čekanja na Plastičnoj hirurgiji, Neurologiji i ja i doktorka Ljiljana Radulović smo se pored svih obaveza pridružili kolegama i radimo dopunske ambulante„, kazao je Terzić.

I dalje su, kaže, nedostupni tremini za endokrinologa, reumatologa, gastroenteorologa i neurologa.

To su tremini za 3 do 4 mjeseca. Mi svakog mjeseca damo po 300 do 400 termina za npr. endokrinilošku ambulantu. Za 24 sata svi termini budu popunjeni. Mi više nemamo fizičkog kapaciteta, ambulante i doktore kako bi stigli više„, kazao je Terzić i zamolio pacijente za strpljenje.

Kada je riječ o listama čekanja za operacije tu je, kaže, situacija vrlo dobra.

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u