Strašni napad na srpski film u Sarajevu! Radoš Bajić: Ovo je manipulacija filmskog stvaralaštva i osporavanje srpske istorije

Utorak, 15. avgust, činio se jednim sasvim običnim danom na 29. Sarajevo film festivalu, gdje, usred promocije djela sedme umjetnosti, ništa nije naslućivalo na skandal koji će potresti čitav region.

Nakon što je prikazan trejler novog filma Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, koji je još u postprodukciji, i to pred svega sedamdesetak prisutnih učesnika, podigla se prašina koja je prevazišla granice komentara na film.
FOTO: CONTRAST STUDIOS

Riječ je o ostvarenju na kojem se radi više od pet godina i čija je okosnica podsjećanje na najveću akciju jugoslovenske vojske i našeg naroda u Drugom svjetskom ratu, što se nikada nije zaboravilo ni među potomcima tadašnjih saveznika.

FOTO: CONTRAST STUDIOS

Ali mediji multietničnog Sarajeva ovu mini-prezentaciju dočekali su na nož, osuđujući je kao promociju četničkog pokreta, uzgred spominjući protekli rat u Bosni i Hercegovini i isticanje toga da su Srbi zločinci. Oglasili su se i predstavnici festivala iskazom da je ovom najavom filma narušen njihov poslovni kodeks, jer ih navodno jedan od producenata ovog ostvarenja Telekom Srbija nije obavijestio o sadržaju filma.

– Draža Mihailović je osuđeni ratni zločinac u Drugom svjetskom ratu, kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije 1992-1995. Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi – izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, tražeći ostavku odgovorne osobe, zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova.

FOTO: CONTRAST STUDIOS

Nema ideološkog propusta

Povodom napada da su narušili poslovni kodeks i nisu predstavnike festivala obavijestili o sadržaju filma čiji su producenti, oglasila se i kompanija Telekom Srbija.

– Učestvujemo na Sarajevo film festivalu tri godine zaredom. Naše prisustvo podrazumijevalo je kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel-prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa partnerima. Iznenađeni smo reakcijom organizatora festivala jer smo, po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme.

Ovu činjenicu možemo potkrijepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih cjelina u okviru Telekoma Srbija i organizatora festivala. Organizatori festivala bili su upoznati sa filmom „Heroji Halijarda“ jer su samoinicijativno u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz „Kontast studija“ sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival – ističu oni i dodaju:

U fokusu svjetskih medija

– Film „Heroji Halijarda“ obrađuje istorijsku činjenicu spasavanja američkih avijatičara od strane srpskog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako da nema prostora za ukazivanje na ideološki propust. Štaviše, vlada i vojno vazduhoplovstvo SAD zvanično navode da operacija „Halijard“ „još predstavlja najveću spasilačku operaciju američkih avijatičara u istoriji“. „Operacija ‘Halijard’ je bila misija spasavanja više od 500 avijatičara SAD koji su bili raštrkani po planinskim regionima Srbije nakon što su im bombardere oborili Njemci.

Zvaničnici vlade SAD redovno obilježavaju i iskazuju svoje „poštovanje za lokalne Srbe, za njihove izuzetne žrtve i heroizam tokom ove misije“. Njujork tajms naziva operaciju „Halijard“ „odvažnom misijom spasavanja preko 500 savezničkih vazduhoplovaca tokom Dugog svjetskog rata, u Jugoslaviji koju su okupirali nacisti“. Svaki pokušaj spekulacija i politizacije jednog filma koji se bavi zvanično nespornim istorijskim činjenicama je zlonamjeran i bez osnova – stav je Telekoma Srbija.

FOTO: CONTRAST STUDIOS

Imamo pravo na svoju istoriju

Reditelj filma Radoš Bajić za „Kurir“ ističe da je riječ o manipulaciji kojom se osporava pravo na autorsko mišljenje.

– U sklopu promocije produkcije Telekoma Srbija predstavljeno je nekoliko serija i filmova, između ostalih i film „Heroji Halijarda“. Riječ je projektu koji govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima, o istorijskom događaju koji se odvio u završnici Drugog svjetskog rata. Taj podvig, o čemu postoje istorijska svjedočenja, izveo je srpski narod, koji je organizovala Jugoslovenska vojska u otadžbini, a uz podršku SAD i saveznika – ističe Bajić.

Radoš Bajić

– „Kontrast studiju“ kao ozbiljnoj producentskoj kući nije uopšte bila namjera da na bilo koji način ugrozi dobar glas i integritet Sarajevo film festivala – naprotiv, o festivalu mislimo sve najbolje, ali cijela ova priča nema veze ni sa filmom, ni sa filmskom umjetnošću. Ovo je manipulacija filmskog stvaralaštva i umjetnosti, koja kompromituje jedno ozbiljno filmsko djelo i kojom se osporava pravo na autorsko mišljenje i srpskom narodu pravo na sopstvenu istoriju – zaključio je Bajić.

(Kurir)

Povezane vijesti