Susjedi tvrde da je „Jadran“ njihov: Crna Gora obilježava 90. godišnjicu broda “Jadran”

Pokrovitelji proslave Vlada Crne Gore i Opština Tivat

Crna Gora nizom događanja obilježava 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske početkom avgusta u noti izrazilo “najoštriji protest”, optužujući Crnu Goru da “svojata tuđu imovinu”.

“Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila”, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Premijer Dritan Abazović je nakon toga, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je proslava 90 godina broda u nadležnosti Crne Gore i da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba.

Abazović je rekao da je pitanje “Jadrana” tretirano na sastancima dva premijera i da se on zalaže za održiva rješenja.

“To je brod koji ima širi kontekst i mislim da ne treba praviti dnevnu politiku od toga. Tu smo da razgovaramo, čujemo argumente. Međutim, proslava 90 godina broda je nešto što je u našoj nadležnosti”, rekao je Abazović novinarima prilikom obilaska dionice magistralnog puta Mojkovac-Berane, od Lepenca do Berana.

Doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, Miodrag Lekić (Demos) je u jučerašnjem intervjuu “Vijestima” rekao da crnogorska strana Hrvatskoj treba da odgovori takođe javno, da prethodno dobro prouči predmet i saopšti argumenate u mjeri u kojoj ih ima, a ne da se ponaša inferiorno.

Smatra da se pitanje “Jadrana” može riješiti bez međunarodne arbitraže.

“Mnogo je bitnije kako su notu doživjeli oni koji su je primili i da li su kao nadležni, u ime crnogorske države, adekvatno odgovorili. Ako su uopšte odgovorili, jer nismo uočili zvaničan odgovor. Ako je tako, onda je to još jedna manifestacija inferiornosti naše zemlje na međunarodnom planu”, poručio je Lekić.

Centralna proslava 90. godišnjice školskog broda “Jadran” uz prisustvo najvećih državnih zvaničnika Crne Gore, biće održana 19. avgusta u Tivtu, na dan kada je taj jedrenjak 1933. godine i zvanično predat na upotrebu Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije i upisan u njenu flotnu listu

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz