Svaka peta trudnica u Americi doživljava zlostavljanje medicinskog osoblja

Studija koju su objavili Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna zdravstvena agencija u SAD, ispitala je oko 2.400 žena o trudnoći njihovog prvog djeteta

Svaka peta trudnica u SAD doživljava zlostavljanje medicinskog osoblja tokom trudnoće ili porođaja, navodi se u danas objavljenoj studiji koja naglašava kriznu situaciju u vezi sa praćenjem trudnica u SAD.

Među najčešćim prijavljenim zloupotrebama nalaze se – odbijanje ili ignorisanje poslije traženja pomoći, vikanje i kritikovanje, narušavanje fizičke privatnosti, prijetnje da trudnice neće dobiti terapiju ili prinuda na liječenje koje pacijentkinje ne žele.

Studija koju su objavili Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna zdravstvena agencija u SAD, ispitala je oko 2.400 žena o trudnoći njihovog prvog djeteta.

Istraživanje je pokazalo da je oko 30 odsto crnkinja doživjelo neki vid medicinskog zlostavljanja, slijede sa 19 odsto Latinoamerikanke i bjelkinje sa 18 odsto.

„Znamo da rasizam i diskriminacija mogu dovesti do kašnjenja u liječenju, a ponekad i do tragičnih smrti koje su se mogle izbjeći“, navodi se u studiji.

Dodaje se da je oko 40 odsto crnih žena reklo je da su pretrpjele diskriminaciju tokom trudnoće ili porođaja, posebno zbog boje kože, ali i starosti ili težine

Povezane vijesti