Svetosavska akademija održana u Bijelom Polju, život po Jevanđelju, prisustvovali potpredsjednik Vlade Šćekić, ambasador Rusije Maslenikov…

„Sveta božanska mjera od krvi i hljeba koja se utopila i upila u naše biće, brišući sve granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, neba i zemlje, između sina i oca, pretka i potomka…“

Crkvena opština Bijelo Polje organizovala je sinoć Svetosavsku akademiju kojoj su pored velikog broja vjernika, prisustvovali ambasador Rusije u Podgorici Vladislav Maslenikov, predstavnici Islamske zajednice, potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, i drugi gosti.

U pozdravnoj besjedi, vladika budimljansko-nikšićki Metodije kazao je, između ostalog, da su Srbi uvijek zaokupljeni i prepoznati očinstvom i roditeljstvom Svetoga Save, i to svoje duhovno nasljeđe, po ocu prirodno nazivajući Svetosavljem, drže i slave za svoje srednje narodno ime koje očitava samu suštinu, srž i vrh srpskog bića. “Ono što nam niko ne može oduzeti, ma koliko nam ubijali tijelo, jer mjesto gdje prebiva suština, blago, zvijezda vodilja, ne mogu vrazi ni taći ni pronaći. To je ono opredjeljenje metafizičko i eshatološko vječno, ona vjera davno odmjerena za svaku srpsku glavu i dušu.

Sveta božanska mjera od krvi i hljeba koja se utopila i upila u naše biće, brišući sve granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, neba i zemlje, između sina i oca, pretka i potomka. I, konačno, Svetosavlje je primarna duhovna kategorija u našem postojanju, konstanta i konstituent, kako bi rekli naši oci i učitelji Svetosavlja. I mi joj sinovski sljedujemo. Samo tako možemo imati nadu i blagoslov svetitelja Save, ostajući s njim u neraskidivoj zajednici”, poručio je vladika Metodije.

Bijelo Polje se ponosi svojim korjenima, svojim drevnim i novim svetinjama, svojom starom srpskom pismenošću a posebno Miroslavljevim jevanđeljem, kazao je, obraćajući se video porukom, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije.

“U ovom gradu svetosavsku tradiciju doživljavamo kao izvor vode žive, kao nepresušni izvor duhovnosti pravoslavne koja žubori u duši svakog hrišćanina. Nastupili su i Etno grupa „Trag, narodni guslar Veljko Đuranović i glumac Slaviša Čurović.

Povezane vijesti