SZO proglasila vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja

„Procjena rizika od majmunskih boginja globano je umjerena u svim regionima, osim u evropskom gdje je procijenjen viskok rizik“

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je majmunske boginje globalnom vanrednom situacijom nakon novog porasta broja slučajeva.

„Ukratko, imamo epidemiju koja se brzo proširila svijetom, novim načinima prenošenja, o kojima premalo znamo i koja ispunjavaju kriterijume iz Međunarodnih zdravstvenih propisa“, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Dodao je da je procjena rizika od majmunskih boginja globano umjerena u svim regionima, osim u evropskom gdje je procijenjen viskok rizik.

„Postoji jasan rizik od daljeg međunarodnog širenja, iako je rizik od zaustavljanja međunarodnog saobraćaja za sada nizak“, dodao je Tedros Adhanom Gebrejesus.

Na kraju je poručio…

„Iz svih ovih razloga, odlučio sam da globalna epidemija majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja“, zaključio je direktor SZO.

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u