SZO: Vratiti maske, raste broj zaraženih omikron virusom u Evropi

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano u evropskom regionu prošle nedelje, što je skoro polovina novih slučajeva u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je danas vraćanje nošenja maski zbog rasta broja zaraženih omikron korona virusom u Evropi.

Sa ogrankom omikron soja koronavirusa koji predvodi rastući talas infekcija u Evropi, zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mjere kao što je nošenje maski, kako bi se izbjegla strožija ograničenja, jer se približavaju jesen i zima„, upozorila je SZO.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge za Rojters pozvao je zemlje da odmah preduzmu mjere kako bi izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sistema, jer se sve više širi podsoj omikrona, BA.5.

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano je u evropskom regionu prošle nedelje, što je činilo skoro polovinu svih novih slučajeva u svijetu.

Kako je rekao Kluge, stope hospitalizacije udvostručene su u istom periodu, a blizu 3.000 ljudi premine od posljedica koronavirusa svake nedelje.

Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcioniše gotovo kao i ranije”, poručio je naglašavajući potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije, kao što je druga buster doza vakcine, kao i promocija nošenja maski.

Kako je upozorio, ovi stabilizatori moraju da se primjene kako bi se izbjegle mnogo strože mjere, prenosi Tanjug

Foto: REUTERS

Povezane vijesti