TAMO GDJE NAJVIŠE BLISTA LUČ SVJETLOSTI OBIČNO JE I NAJVEĆA TAMA

Srpska glumica i pjesnikinja Ivana Žigon, gostujući u emisiji „Beograde dobar dan“ koju vodi Igor Ćurčić, na jedan specifičan način je komentarisala ustoličenje Mitropolita Joanikija kao i nemile događaje na Cetinju, svoje porijeklo, direktnu vezu njene porodice sa Sv. Petrom Cetinjskim, veličinu Njegoša, ljepotu gusala, Crnu Goru, guslarku Bojanu Peković, umjetnicu anđeoskog osmjeha Danicu Crnogorčević. Dotakla se i teme „Milo i Čanak“.

Osvrnula se na veliku borbu dobra i zla –
„Tamo gdje najviše blista luč svjetlosti obično je i najveća tama koja napada svjetlost“ rekla je ona misleći na borbu srpskog naroda u Crnoj Gori i na veličinu većinskog naroda koji se dostojanstveno kroz litije borio.
„U Crnoj Gori blistaju Luče Njegoševe, te litije koje su se tamo desile zapravo su branile sve nas i pokazale šta je to dostojanstvo“ kazala je Ivana.
Osvrnula se na ljepotu gusala i njihov spoj za baletom, i iskazala zadovoljstvo saradnje sa Bojanom Peković i to da će u budućnosti stvarati „Balet na gusle“.

Na pitanje voditelja, da li će se taj dostojanstveni većinski narod u Crnoj Gori „okliznuti“ na provokacije tzv. komita sa Cetinja, odgovorila je da treba raditi da do toga ne dođe.
„Treba napraviti film i kroz njega pokazati šta su komite, a šta litije. Svako od nas se uzdržava od nekog napadanja koje nije ljudsko, koje ne spada pod čojstvo, a o tom uzdržavanju nas je učio Sv. Petar Cetinjski, a sada imamo tu čast da nas nauči Mitropolit Joanikije sa velikom ljubavlju i tolerancijom“.
Usprotivila se nasilju koje je usmereno ka crkvenim velikodostojnicima, pa sve do napada na jednu Desanku Maksimović od strane Basare, kao i napada na reditelja Predraga Antonijevića koji je režirao film Dara iz Jasenovca.

Za tako kratko vrijeme koliko je trajala emisija pokrenula je mnoge teme, a jedna od kojih je bila i veličina Njegoševa, i to kako je Tesla opisivao Njegoša – „Jedina zvjezda u tami koja je nastala poslije Kosovske bitke u prostranstvu srpstva“ i pitanju da li ima takvih koji bi se sporili sa Njegošem i Teslom!
Mila Đukanovića opisala je kao tragičnu ličnost Dorijana Greja i to koliko joj ga je u stvari žao “ Toliko smo veličanstven narod, da kada bi čak i on kleknuo i tražio oprost, mi bi mu iskreno oprostili“.
„Čim su se sastali Milo i Čanak na Cetinju, znalo se da je ta tamo „masa“ ljudi ustvari izmanipulisana“ zaključila je Ivana.

„Trebaće nama još dosta bavljenja našom kulturom i tradicijom koja mora da se približi novim generacijama u ovom svijetu koji ispira mozak…“ zaključila je Ivana.

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne