TEMELJNI UGOVOR JE TEMELJ ZA STABILNOST VLADE

Crna Gora i SPC dobro se slažu i tu nema nikakvih tenzija, a Temeljni ugovor će brzo biti tu i za to ne treba brinuti, kazao je vladika Atanasije za „Dan“.

Episkop mileševski Atanasije kazao je za „Dan“ da smatra da će Temeljni ugovor brzo biti potpisan, te da SPC i država Crna Gora sada dobro sarađuju.

– Naša crkva je skladno uređena, postoji hijerarhija. Naša crkva je uređena mudrošću i ja to slušam, slušam ton crkvenih vođa i mi se harmonično time upravljamo. Crna Gora i SPC se dobro slažu i tu nema nikakvih tenzija, a Temeljni ugovor će brzo biti tu i za to ne treba brinuti – kazao je vladika Atanasije.

Premijer Zdravko Krivokapić je tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve, 27. maja 2021. godine, na kojem se birao novi mitropolit crnogorsko – primorskih, predložio da se Temeljni ugovor sa SPC potpiše na dan upokojenja mitropolita Amfilohija, 30. oktobra, ali do toga juče nije došlo jer je taj akt i dalje na usaglašavanju.
Sagovornici „Dana“, koji su juče prisustvovali pomenu mitropolitu Amfilohiju, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ocjenjuju da Temeljni ugovor treba što prije potpisati, jer će on biti i temelj za stabilizaciju, prilično nestabilne, Vlade, ali i da će to biti ispunjenje velikog predizbornog obećanja da se na pravi način regulišu odnosi između države Crne Gore i SPC.

Prema riječima Aleksandra Damjanovića, bivšeg poslanika i direktora Uprave prihoda i carina, građani koji su prošle godine glasali za promjene, odnosno većina njih, izašla je na izbore sa željom da se osim izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpiše i Temeljni ugovor sa SPC.

„S obzirom na protok vremena, nadam se da će se to uskoro i desiti i da će Vlada jednoglasno prihvatiti i ponuditi SPC najbolji tekst koji će stabilizovati pozicije i Vlade i SPC, u smislu da je to ispunjenje obaveze koju je narod tražio. Temeljni ugovor je jedan od temelja koji vodi stabilizaciji političkih odnosa u Crnoj Gori unutar nove vlasti i daje dodatnu snagu tranziciji sistema nakon 30 godina vlasti DPS-a.“ navodi Damjanović

”TEMELJNI UGOVOR JE JEDAN OD TEMELJA KOJI VODI STABILIZACIJI POLITIČKIH ODNOSA U CRNOJ GORI UNUTAR NOVE VLASTI I DAJE DODATNU SNAGU TRANZICIJI SISTEMA NAKON 30 GODINA VLASTI DPS-A, SMATRA ALEKSANDAR DAMJANOVIĆ

Poslanik i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kaže da sa žaljenjem možemo konstatovati da nakon godinu dana od promjene vlasti Temeljni ugovor nije potpisan, a da je SPC jedina vjerska zajednica koja nema zvanično regulisan odnos sa državom.

„Potpisivanje Temeljnog ugovora prvo je najavljivano za Vaskrs, pa onda za ljeto, pa na dan upokojenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, ali to se nije desilo. Mislim da je krajnje vrijeme da se to uradi i apelujem na Vladu i premijera Zdravka Krivokapića da konačno kaže kada će biti potpisivanje. Temeljni ugovor je veliko breme koje opterećuje i nas koji smo izgarali za to da se ne oduzmu svetinje SPC i taj dokument je neophodan da cijeli vjerni narod odahne i ne vidim nijedan razlog koji opravdava nepotpisivanje ugovora.“ kazao je Joković

JOKOVIĆ SE VIŠE PLAŠI ZA BUDUĆNOST VLADE AKO SE NE POTPIŠE TEMELJNI UGOVOR

„Ako postoji neki problem, onda treba reći koji je i da se riješi. Više se plašim za budućnost Vlade ako se ne potpiše Temeljni ugovor, nego ako se potpiše. Ona je na snazi litija i vjernog naroda i nas koji smo oborili DPS tu gdje jeste i mislim da curi vrijeme kada je u pitanju Temeljni ugovor.“ kazao je Joković

Nakon Premijerskog sata u petak, premijer Zdravko Krivokapić je kazao da neće potpisati Temeljni ugovor tokom posjete Beogradu 2. i 3. novembra, te da je taj dokument još na razmatranju Sinoda SPC, a da je on spreman da ga potpiše čim se steknu svi preduslovi. Istakao je da će nakon usaglašavanja biti poznat i datum potpisivanja Temeljnog ugovora, te da to treba da se desi u Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istog dana je rekao da je tačno da je SPC jedina crkva koja nema potpisan ugovor sa državom, ali da on nije nestrpljiv.

„Neka se on usaglašava ako ima još nekih problematičnih stvari. Ja koliko znam to je vrlo blizu usaglašenja, naravno trebaće da se dogovori i datum i mjesto potpisivanja, i oko toga treba da se ljudi dogovore, to je sada naravno na Vladi Crne Gore i na Svetom arhijerejskom sinodu.“ kazao je mitropolit za TV Adrija.

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.