Trener AK Lim Dragoje Rajković prisustvovao seminaru Mediteranske atletske unije

Dragoje Rajković trener AK”Lim” iz Berana ispred Atletskog saveza Crne Gore prisustvovao je seminaru za trenere Mediteranske atletske unije u Marseju  3.decembra 2021.godine.  Na seminaru su prisustvovali treneri iz 20 zemalja Mediteranske atletske unije.

Dragoje Gaga Rajković

Seminar  se organizovao za trenere koji se odlično služe engleskim jezikim na temu  poboljšanje podrške za mlađe seniore i seniorke, prelazak iz juniora u mlađe seniore, uticaj Prvenstva za mladje seniore/ke,ndvostruka karijera  za sportiste, sistemi podrske sportistima po regijama, kao i doping edukativni program.

„Drago mi je sto sam imao priliku da prrdstavljam ASCG, državu Crnu Goru i Berane na pomenutom seminaru. Smatram da je seminar bio odličan jer sam prisustvovao primjerima dobre prakse kako riješiti probleme prelaska iz juniorskog uzrasta u seniorski. Posebno bih izdvojio predavanje Dr Vesne Babić sa univerziteta u Zagrebu i gospodina Giogio-a Frinolli-a koji je dio italijanskog atletskog saveza i jedan od trenera, prevashodno stafete 4×400m.

„Od glavnih problema sa kojima se svi susreću jesu uslovi za treniranje i nedostatak podrške od strane porodice, pa onda i ostalih faktora u društvu kao na primer lokalnih samouprava i drugih.
Shodno tome, zaključak je da je neophodno organizovati što vise vrhunskih kampova i to od uzrasta od U20 do U23 i gdje će svi najbolji treneri mogu  dati svoj doprinos u razvitku mladih atletičara, a ujedno i mladi atletičari mogu trenirati sa seniorima.

Istakao je da je još jedan od problema to što se vrši veliki pritisak na juniore da preskaču kategorije kako bi se u seniorima sto prije osvojile medalje i postigli  vrhunski rezultati.

„Takodje bih pomenuo, da je kod svih predavača istaknuto, da svi atletičari imaju čitav tim oko njih od doktora, psihologa i drugih stručnjaka koji svojim analizama prave program treninga i prate napredovanje sportista.“ rekao je Rajković

Kao predlog u rješavanju problema jeste da se mora mijenjati čitav sistem počev od metodologije i filozofije treninga, trenera, organizacije kako bi se napravio napredak na svim poljima – istakao je Dragoje Gaga Rajković.

Prdavači na seminaru bili su profesor Vesna Babić, Bil Glad, bivši vođa razvojnog centra na nivou Evropske Atletske Federacije, dr Brian Hanely, Brian Hanely i Jean Gracia potpredsjenik Evropske Atletske Fedeacije i generalni sekretar MAU.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne