Tri godine od promjene vlasti u Crnoj Gori: Od nade do političke krize

Na izborima 30. avgusta 2020. godine je glasalo oko 410 hiljada građana

Prije tri godine desila se- sloboda, čulo se iz štabova opozicije koja je u večernjim časovima proglasila pobjedu i saopštila ono što je dio javnosti  čekao punih 30 godina- smijenjena je vlast Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića.

Više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima prije tri godine, zvanični su podaci.

Na izborima 30. avgusta 2020. godine je glasalo oko 410 hiljada građana, što je više nego 2016. godine kada je glasalo 73,4 odsto birača. Mediji su prenosili da je izlanosti na svim biralištima bila rekordna.

Više od pola miliona građana Crne Gore opredjeljivalo se između šest koalicija i pet stranaka.

Zvanični rezultati su pokazali da je koalicija „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, koalicija „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Parlamentarni izbori desili su se nakon velikih litija na kojima je više stotina hiljada građana odbranilo svoje crkve i hramove. Litije su bile odgovor tadašnjoj Vladi na čijem je čelu bio Duško Marković da neće prihvatiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se srpskom narodu oduzimaju svetinje. Većinu litija predvodio je mitropolit Amfilohije, koji je 30 godina bio oštar Đukanovićev kritičar.

Na ulicama svih gradova u Crnoj Gori slavila se 30. avgusta pobjeda opozicionih partija, a najviše građana se okupilo ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja gdje su, takođe, vijorile trobojke i crnogorske zastave

Povezane vijesti

Put od svetinje vodi u budućnost

Proširen puta kroz selo Mrtvo Duboko do manastira Kostrikovača, sredstva јe obezbieјdila Vlada Dritana Abazovića Narod kad krene da obnavlja svetinju on se i sam