Trikovi kako da vam cvijeće u vazi ostane svježe danima

Svi volimo da nam cvijeće u vazi traje što je duže moguće, jer ništa ne osvježi prostor tako lijepo kao buket mirisnog i svježeg cvijeća. 

I najturobnija prostorija dobija poseban „šmek“ s nekoliko zelenih listova, ali, nismo svi vični uzgajanju biljaka. Zato su tu prelijepi buketi, koji uljepšavaju svaku prostoriju, ali im je mana što kratko traju. Ipak, postoje stvari koje možemo da uradimo da nam cvjeće u vazi duže traje.

Na prvom mjestu je da izaberete odgovarajuću posudu u kojoj ćete držati cvijeće. Mora da bude dovoljno prostora za sve stabljike. Takođe, izbjegavajte da vazu sa cvijećem držite na jakom svijetlu, jer će to pospješiti njegovo sušenje. Takođe, izbjegavajte izvore toplote, kao i da vaze držite pored otvorenih prozora.

Vaza u koju ćete staviti buket mora biti dobro oprana, a vodu bi trebalo da mijenjate svakog drugog dana. Uklonite lišće na donjim djelovima stabljika, a njih bi trebalo da skraćujete svakog dana po malo. Jedino je bitno da ih sječete oštrim makazama, ukoso.

Kada je u pitanju voda – i tu postoji nekoliko trikova. Ona mora biti mlaka, sobne temperature, a potom u nju dodajte 2 kašičice šećera. Šećer će nahraniti cvijeće i pomoći mu da cvjeta duže.

Sljedeće je sirće, koje takođe dodajete u vodu. Nemojte dodavati više od 2 kašičice. I svaki put dobro promiješajte. Sirće pomaže u sprječavanju rasta bakterija i duže drži cvijeće svježim. Ukoliko nemate sirće/šećer, isti efekat ćete postići s limunovim sokom ili limetom i malo kisjele vode, pomešane s običnom, savjetuju na portalu womansday.com.

I to nije sve.

U vodu možete dodati i par kapljica votke, čime usporavate proces uvenuća kroz sposobnost alkohola da smanji proizvodnju etilena, gasa koji čini da voće, povrće i biljke brže sazrijevaju, a potom i venu.

Takođe, odlično rješenje je i aspirin – uobičajeno sredstvo za ublažavanje bolova, može smanjiti nivo pH u vodi, što mu pomaže da brže putuje kroz stabljiku, kako bi vaše cvijeće bilo duže svježe.

I naposljetku, vjerovali ili ne – novčić. Bakar u kovanicama ima kisjela svojstva, koja se takođe bore protiv bakterija koje rastu u vodi i na cvijeću. Samo jedan novčić na dnu vaze, pomoći će vam da se cvjetovi otvore, ali neki stručnjaci predlažu uz ovo i prethodni savjet, odnosno dodavanje usitnjenog aspirina za smanjenje nivoa pH i povećanje protoka vode, navode stručnjaci za portal Business Insider

Povezane vijesti

Matija i Oliver: Bratska tuga

Oliver Šarkić se oprostio do brata blizanca Matije Crna Gora tuguje, ali šok, tuga i nevjerica su u cijeloj svjetskoj fudbalskoj porodici. I šire… Prepozanti