Krijumčarili ljude iz Crne Gore u Italiju

Turskim državljanima po 14 mjeseci zatvora za krijumčarenje 39 ljudi iz Crne Gore u Italiju

U sporazumu se navodi da su pripremili jahtu za isplovljavanje i došli na plažu Trsteno, gdje se ukrcalo 39 migranata. Za nelegalno prebacivanje u Italiju naplaćivali su 3.500 eura po osobi

Državljani Turske Ejup Guler i Ramazan Jildiz osuđeni su na po godinu i dva mjeseca zatvora zbog krijumčarenja 39 sunarodnika iz Crne Gore u Italiju. Presudu je donio Viši sud na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su okrivljeni potpisali sa specijalnim tužiocem Sanjom Jovićević. NJima je izrečena jedinstvena kazna za stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa nedozvoljenim prelazom državne granice i krijumčarenjem ljudi.

Oni su priznali da su od početka 2020. do 17.12. te godine bili članovi kriminalne organizacije koju je organizovalo N.N. lice, a koja je imala za cilj krijumčarenje državljana Turske iz Crne Gore u Italiju. Državljani Turske dolazili su avionom do Podgorice, odakle je trebalo da ih prebace u Italiju i dalje u zemlje Evropske unije. Konkretno, Guler i Jildiz su imali zadatak da pomorskim putem prebace sunarodnike iz Crne Gore u Italiju jahtom „Posejdon“, marke „elan 43“. U sporazumu se navodi da su pripremili to plovilo za isplovljavanje i došli na plažu Trsteno, na kojoj se ukrcalo 39 državljana Turske. Za nelegalno prebacivanje u Italiju naplaćivali su 3.500 eura po osobi.

Kako je precizirano u sporazumu, Jildiz je 16. decembra kao zakupac fiktivno zaključio ugovor o zakupu plovila sa sada pravosnažno osuđenim K.P. kao zakupodavcem, na osnovu kojeg je jahtu „Posejdon“, koja se bila usidrena u luci Bar, navodno zakupio na period od pet mjeseci za iznos od 1.500 eura mjesečno. Dan prije nego što su uhapšeni, Guler je u ranim jutarnjim časovima doputovao u Crnu Goru iz Turske redovnom avio-linijom Istanbul–Podgorica, što je utvrđeno i na osnovu elektronske avionske karte koju mu je obezbijedilo N.N. lice, a zatim se uputio do predmetnog plovila u luci Bar. Granična policija uhvatila ih je 17. decembra oko 04.35.

Od Jildiza je oduzet novac pribavljen krivičnim djelom u iznosu od 2.690 eura. U kaznu im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u kojem se nalaze od 19.12.2020.

Izvor: Dan

Povezane vijesti

U Kolumbiji ubijen Žabljačanin

Pogođen je sa tri hica, a tamošnje vlasti pokušavaju da identifikuju ubice uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera Žabljačanin S.M ubijen je juče oko podne