U Andrijevici otkriven spomenik Svetom Aleksandru Nevskom

Spomenik svetom blagovjernom knezu Aleksandru Nevskom otkriven je danas u Andrijevici.

Još jedan spomenik ovom istaknutom ruskom državniku i svetitelju biće otvoren danas u 17 časova u Nikšiću na pravoslavni praznik – Dan sjećanja na Velikog kneza.
Dvije biste, inače djelo poznatog ruskog skulptora, akademika Ruske akademije umjetnosti Ajdina Zejnalova, postavljene su zahvaljujući zalaganju Ruskog doma u Beogradu, Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve. Značajno je istaći da su spomenici poklon ruskog skulptora narodu Crne Gore.

Manifestaciji u Andrejevici prisustvovali su Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, direktor Ruskog Doma u Beogradu Jevgenij Baranov, skulptor Ajdin Zejnalov, predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić, predsjednik opštine Berane Vuko Todorović, članovi moto kluba „Noćni vukovi“, brojni pravoslavni vjernici.

Najveće srpsko pleme Vasojevića, koji žive u Crnoj Gori smatra svetog kneza Aleksandra Nevskog za svog nebeskog pokrovitelja i od 18. veka objeležavaju ovaj dan kao „zavjetnu slavu“. Sredinom 18. veka pred odlučujuću bitku protiv Turaka pleme Vasojevića se molilo za pobjedu svetom Aleksandru Nevskom.
Prema predanju, tokom bitke sveti knez se javio na nebu i otjerao Turke u bjekstvo. Sjećanje na ovaj čudesan događaj živi u plemenu preko 250 godina.Otkriven spomenik Svetom Aleksandru Nevskom u Andrijevici

Poklon ruskog skulptora narodu Crne Gore

U okviru otkrivanja spomenika, u prostorijama Opštine Andrijevica održan je sastanak predsjednika Opštine Željka Ćulafića sa akademikom Ajdinom Zejnalovim. Ćulafić je tom prilikom izrazio zahvalnost Zejnalovu na „istorijskom poklonu“. Autor spomenika je naglasio da je učešće u projektu posvećenom Aleksandru Nevskom za njega bila velika čast i posebno istakao ulogu Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Ruskog doma u njegovoj realizaciji.

U Rusiji je podignuto preko 20 spomenika Aleksandru Nevskom. Spomenici Nevskog prve su skulpturalne predstave ruskog svetitelja na teritoriji Crne Gore.
Prethodno je, 2021. godine, bista Aleksandra Nevskog otkrivena u Beogradu.

Budim info

Povezane vijesti