U Beranama održana treća Međunarodna Hidro avio regata

Međunarodnom Hidro avio regatom 2023, koja je večeras otvorena na beranskom aerodromu, obilježava se 110 godina avijacije i hidroavijacije na prostorima Crne Gore, saopštili su organizatori.

Treće izdanje ove manifestacije održava se od 19. do 24. jula na različim lokacijama širom Crne Gore.

Ova regata, kako je rečeno, predstavlja jedinstvenu priliku ne samo da se istraže čarobni pejzaži Crne Gore, već i da se prisustvuje nezaboravnom vazduhoplovnom spektaklu koji njeguje bogate tradicije i istoriju vazduhoplovstva i razvija duh sportske avijacije.

Program treće Međunarodne Hidro avio regate sastoji se od 3 tematska dana – dan posvećen Herojima Boke, dan Istorijska Crna Gora , dan posvećen zaboravljenim aerodromima u Crnoj Gori, kao i dan prirodne ljepote Crne Gore.

Veliki broj jedinstvenih aviona na beranskom aerodromu, iz raznih zemalja, privukao je znatizeljne posjetioce, a na svecanom otvaranju govorio je i predsjednik opstine Berane Vuko Todorović.

U obracanjima je ukazano na značaj aerodroma u Beranama i izražena nada da će on biti valorizovan kako i zaslužuje.

Za znatiželjne posjetioce priređeno je i nekoliko letova malim avionom.

Hidro avio regatu je osmislila grupa zaljubljenika u vazduhoplovstvo, a podržana je strane Vlade Crne Gore i Opštine Berane.

Aerodrom u Beranama je odavno prestao da se koristi za civilno vazduhoplovstvo, i trenutno je registrovan kao sportski.

U toku su aktivnosti oko njegovog mogućeg aktiviranja, zašta je zainteresovan njemački državljanin Majk Štajnmiler

Povezane vijesti

Zeta dobija registarske tablice

Svi zahtјevi predati od 20. septembra, kako dodaju, dobiće nove tablice sa oznakama „ZT“ Područna filiјala MUP-a Golubovci će početi sa izdavanjem registarskih tablica za