U Beranama otvorena Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Tema ovogodišnje diplomatske škole, na kojoj učestvuje oko 47 mladih diplomata iz više od 32 zemlje svijeta, je „Snaga diplomatije: Sprečavanje konflikta, očuvanje mira i osnaživanje prosperiteta“

Principi otvorenog dijaloga, multilateralizam i strast prema umjetnosti i zanatu diplomatije, stub su Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koja je stekla globalno priznanje, kazala je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Daniela Gašparikova.

Ona je to rekla u Beranama, na otvaranju 15. međunarodne Ljetnje škole za mlade diplomate u Spomen kući prvog crnogorskog ministra inostranih poslova i osnivača crnogorske diplomatije, vojvode Gavra Vukovića.

Tema ovogodišnje diplomatske škole, na kojoj učestvuje oko 47 mladih diplomata iz više od 32 zemlje svijeta, je „Snaga diplomatije: Sprečavanje konflikta, očuvanje mira i osnaživanje prosperiteta“.

Gašparikova je rekla da su, u proteklih 15 godina, 82 zemlje poslale 633 mladih diplomata u Crnu Goru da steknu nove vještine i povežu države.

Principi otvorenog dijaloga, multilateralizam i strast prema umjetnosti i zanatu diplomatije su stub te ljetnje škole, koja je već stekla globalno priznanje“, navela je Gašparikova.

Ona je poželjela polaznicima škole produktivnu, kreativnu i vrijednu sedmicu u Crnoj Gori i kvalitetno vrijeme sa kolegama iz drugih zemalja, u cilju jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Gašparikova je kazala da se nada da škola doprinijeti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

Takođe, nadam se da će vaša karijera krenuti zahvaljujući vezama koje ostvarujete tokom međunarodno priznate škole, koja vas inspiriše da učite i razmjenjujete ideje“, dodala je Gašparikova.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da je zadovoljan zbog boravka u kući Vukovića, a povodom održavanja Ljetnje škole za mlade diplomate, gdje predstavnici mnogih zemalja stiču znanja i vještine značajne za ostvarivanje postavljenih ciljeva u međunarodnim odnosima.

Crna Gora se, kako je rekao, 2008. godine odužila prvom crnogorskom diplomati, dajući diplomatskoj akademiji ime „Gavro Vuković“.

Malo za nekoga ko je stvarao univerzalnu vrijednost Crne Gore, malo za nekog ko se borio za Crnu Goru perom, duhom i mudrošću“, kazao je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno, mladim diplomatama, budućim liderima zemalja koje predstavljaju, poručio da bez duše nema ni velike politike, bez velike vjere nema trajne politike i da bez uvjerenja koje nosi emociju nema pobjeda u politici.

Krivokapić je poručio polaznicima da nema apsolutnih pobjeda u politici.

Povezane vijesti

UP objavila hronologiju dešavanja na Cetinju

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u