U Beranama otvorena PCR laboratorija

U Domu zdravlja Berane danas je počela sa radom nova PCR laboratorija, nakon što je vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala PCR aparat, vrijedan 174 hiljade eura.

Dostupnim i bržim testiranjem virusa unaprijedićemo nadzor nad pandemijom

Nova PCR dijagnostika još značajnije će uticati na procenat testiranja, koji jasno pokazuje da je ove godine u Crnoj Gori testirano šest puta više nego prošle, a to, između ostalog, najbolje govori o posvećenosti resora zdravlja borbi brotiv pandemije koronavirusa.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori navela je da je Evropska komanda američke vojske, kroz Program humanitarne pomoći, donirala Crnoj Gori u borbi protiv KOVID-a 778 hiljade dolara u opremi, koja je raspoređena u bolnicama širom zemlje.

„I danas se nalazimo ovdje u Beranama da uručimo donaciju u vrijednosti 174 hiljade američkih dolara, zahvaljujući kojoj će stanovnici sa ovog područja, na brži i mnogo kraći način nego ranije, da odrade PCR testove- kazala je američka ambasadorka, naglašavajući da će preko Američke agencije za razvoj (USAID) biti realizovana donacija ukupne vrijednosti 2,7 miliona dolara, koja će doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga u našoj zemlji“

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti