U Crnoj Gori se sumnja na dva slučaja zaraze omikron sojem

Prema njegovim riječima, Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG) će do kraja godine imati sjednicu na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja vakcinacije djece od pet do 11 godina

U Crnoj Gori se sumnja na dva slučaja zaraze omikron sojem koronavirusa, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje, Adis Martinović.

  • U pitanju su direktni kontakti iz međunarodnog saobraćaja. Ispitivanja su u toku da li su njihovi članovi porodice zaraženi-kazao je Martinović i dodao da su kod ovih osoba simptomi zaraze blagi.

Martinović je za TV Vijesti rekao da postoji mogućnost da omikron zbog svojih mutacija negativno utiče na dalji tok pandemije, ali da bez detaljnih studija to niko ne može predvidjeti.

  • Ali zahvaljujući mutacijama tokom pandemije zabilježeno je da većina mutacija dovodi do slabljenja virusa. Kako se organizam bori, bori se i virus pa dolazi do mutacija. Zahvaljujući imunom odgovoru dolazi i do slabljenja kliničke slike-pojasnio je Martinović.

Kazao je da postoje nedoumice i nejasnoće oko omikron soja.

  • On ima jednu sekvencu koju je preuzeo od virusa koji izaziva običnu prehladu. To može značiti da smo zaštićeniji jer imamo vid imuniteta na virus koji izaziva prehladu. Ali je i dalje nepoznato koliko će se virus širiti i koliko smo imuni na njega, kao i kakva je klinička slika od njega. Nadam se da će naučne studije za nedjelju, dvije dati sve odgovore- rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima, Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG) će do kraja godine imati sjednicu na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja vakcinacije djece od pet do 11 godina.

Kompanija Fajzer, kako je pojasnio, počeo je da radi na preformulisanju vakcina i očekuje se da će kroz 15-ak dana utvrditi da li postojeće vakcine pružaju zaštitu protiv novog soja.

Martinović je rekao da je u Crnoj Gori dominantan “delta”, kao i da nije potvrđen nijedan slučaj “delta plus” soja.

Naveo je i da u posljednjih 14 dana postoji pad u broju novoinficiranih od 40,3 odsto, dok je pad u broju preminulih 13 odsto.

Povezane vijesti

Promjenljivo i dosta toplo do 30 stepeni

Na sjeveru Crne Gore danas promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i dosta toplo vrijeme. Na jugu promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode, a lokalno je