U Hrvatskoj više od 1.000 oboljelih od velikog kašlja

U Hrvatskoj je trenutno više od 1.000 oboljelih od velikog kašlja (pertusis), a u Zagrebu su već danima stvaraju veliki redovi za testiranje.

„Imamo veliko povećanje broja oboljelih, toliko ih nijesmo imali više od 40 godina“, rekao je šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić, prenio je portal Index.hr.

On je ukazao da je na djelu prava epidemija i da je to jedan od razloga zbog kojih su veliki redovi za testiranje.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je trenutno zabilježeno 1.047 oboljelih, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Iako se smatralo da je veliki kašalj gotovo iskorijenjena bolest protiv koje je obavezna vakcinacija, epidemiolozi kao jedan od razloga za povratak te veoma zarazne bakterijske infekcije disajnih puteva navode pad broja vakcinisane djece.

Jedan od specifičnih i prepoznatljivih simptoma bolesti su napadi kašlja zbog čega se bolest često naziva „magareći kašalj“.

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas