U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI PRIKAZANA JE PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O VASOJEVIĆIMA

➡️Dokumentarni film „Vasojevići, najveće srpsko pleme Nemanjića soj – Prirodne i duhovne lepote“, premijerno je prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Zavičajnom skupu prisustvovao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

?Film je nastao prema ideji prof. dr Milije Zečevića i dr Mihaila Zogovića. Rađen je po motivima iz knjige dr Jagoša Vešovića a režirao ga je profesor Dragan Elčić.

?Kako autori filma ističu, cilj je bio da se kroz filmsko, umjetničko djelo – bez ikakve političke konotacije – predstavi snaga plemena koje je čuvar riznice istorijskih predanja, visoke nacionalne svijesti i etničke snage. Istovremeno, predstavljene su i duhovne i prirodne ljepote vasojevićkog kraja, te promovisane blagodeti Berana, Andrijevice, Plava, Kolašina i grada Podgorica.

?,,Od Nožice do Lješnice, od Lijeve Rijeke do Berana, svud je prošla naša filmska ekipa. Snimili smo svako selo, svaki zaselak, sva mesta Vasojevića… Bio je to mukotrpan posao, a koliko smo uspeli, pokazaće vreme” – obratio se publici dr Dragan Elčić, dekan Akademije umjetnosti.

?Predsjednik Bogavac kazao je da je film ispunio sva očekivanja i na najbolji način predstavio duhovne i prirodne ljepote Vasojevića, kulturu i tradiciju. U ime Opštine Berane uputio je riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.

?Na premijeri govorio je i počasni predsjednik Udruženja Vasojevića, dr Milija Zečević.

?,,Ovo delo prikazuje neopisivo prirodno blago, ali je i izvor duhovne lepote. Ponosimo se našim velikanima, a najvažnije je da smo od jednog, od Vasa Vasojevića, čiji je pradeda bio Vasoje” – naglasio je dr Zečević.

Na kraju su potomcima Vasojevića uručeni pokloni, dok je druženje nastavljeno u „Aero-klubu“.

Opširnije na našem portalu ? budiminfo.me

Povezane vijesti