U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI PRIKAZANA JE PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O VASOJEVIĆIMA

➡️Dokumentarni film „Vasojevići, najveće srpsko pleme Nemanjića soj – Prirodne i duhovne lepote“, premijerno je prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Zavičajnom skupu prisustvovao je predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac.

🔹Film je nastao prema ideji prof. dr Milije Zečevića i dr Mihaila Zogovića. Rađen je po motivima iz knjige dr Jagoša Vešovića a režirao ga je profesor Dragan Elčić.

🔹Kako autori filma ističu, cilj je bio da se kroz filmsko, umjetničko djelo – bez ikakve političke konotacije – predstavi snaga plemena koje je čuvar riznice istorijskih predanja, visoke nacionalne svijesti i etničke snage. Istovremeno, predstavljene su i duhovne i prirodne ljepote vasojevićkog kraja, te promovisane blagodeti Berana, Andrijevice, Plava, Kolašina i grada Podgorica.

👉,,Od Nožice do Lješnice, od Lijeve Rijeke do Berana, svud je prošla naša filmska ekipa. Snimili smo svako selo, svaki zaselak, sva mesta Vasojevića… Bio je to mukotrpan posao, a koliko smo uspeli, pokazaće vreme” – obratio se publici dr Dragan Elčić, dekan Akademije umjetnosti.

🔹Predsjednik Bogavac kazao je da je film ispunio sva očekivanja i na najbolji način predstavio duhovne i prirodne ljepote Vasojevića, kulturu i tradiciju. U ime Opštine Berane uputio je riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.

👉Na premijeri govorio je i počasni predsjednik Udruženja Vasojevića, dr Milija Zečević.

🔹,,Ovo delo prikazuje neopisivo prirodno blago, ali je i izvor duhovne lepote. Ponosimo se našim velikanima, a najvažnije je da smo od jednog, od Vasa Vasojevića, čiji je pradeda bio Vasoje” – naglasio je dr Zečević.

Na kraju su potomcima Vasojevića uručeni pokloni, dok je druženje nastavljeno u „Aero-klubu“.

Opširnije na našem portalu 👉 budiminfo.me

Povezane vijesti