U Kliničkom centru uvedene nove hirurške metode liječenja hijatus hernije i gojaznosti

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uvedene su nove hirurške metode liječenja hijatus hernije (želudačne kile) i gojaznosti od kojih pati veliki broj ljudi

Kao standardne procedure, kako su naveli, uvedene su laparoskopska „Sleeve“ gastrektomija u liječenju gojaznosti i laparoskopske antirefluksne operacije kod bolesnika sa GERB-om i hiatus hernijama.

“Ove operacije uspješno izvode hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju Hirurške klinike mr sc. dr Predrag Bajić i dr sc. med. Miljan Zindović zahvaljujući višegodišnjoj uspješnoj saradnji i edukaciji od strane eksperta u minimalno invazivnoj hirurgiji prof. dr Miloša Bjelovića i njegovog saradnika dr Dragana Gunjića iz Beograda”, naveli su iz KCCG-a.

Prof. dr Bjelović je, pojašnjavaju, lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije i konsultant u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta i hirurgije gojaznosti u nekoliko univerzitetskih i opštih bolnica u Srbiji i regionu, predsjednik je Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, član Odbora za edukaciju Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES) i Odbora za komunikaciju Međunarodne federacije za hirurško liječenje gojaznosti (IFSO).

Dr Bajić je, navodi se, hirurg sa dugogodišnjim iskustvom koji se usavršavao za brojne minimalno invazivne procedure a dr Zindović, član EAES-a, je jedan od mlađe generacije hirurga sa velikim potencijalom u minimalno invazivnoj hirurgiji.

“On je prvi od crnogorskih hirurga samostalno izveo laparaskopsku “Sleeve” gastrektomiju (uklanjanje dijela želuca) u cilju liječenja gojaznih pacijenata koja je od sada uvedena kao standard u KCCG”, istakli su iz te ustanove.

Iz KCCG navode da je ovo najbolji “dokaz” da ljekari KCCG-a prate sva medicinska dostignuća i uspješno usvajaju i primjenjuju nove vještine i znanja.

“A sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u našoj ustanovi čime doprinose boljem kvalitetu života naših. Raduje nas što hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju sa velikim entuzijazmom idu u korak sa velikim centrima u regionu i Evropi i što će nastaviti sa trendom dalje edukacije i usvajanju savremenih procedura” zaključuju iz Kliničkog

Povezane vijesti

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –

Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba” Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog. Đorđevića je primio Sergije (Rekić) iguman manastira Ostrog, kome je kultni