U „Kolu bez granica“ biće 400 djece

Iza simboličnog imena „Kolo bez granica“ krije se višeslojna misija festivala koja obuhvata uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječije zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece

Treći Međunarodni dječji festival folklora „Kolo bez granica“ biće održan od 23. do 27. avgusta 2023. godine u Tivtu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Boka“, a pod pokroviteljstvom Opštine Tivat.

Program ispunjen javnim nastupima, edukativnim sadržajem i prilikama za zbližavanje mališana odvijaće se na otvorenim prostorima grada i obuhvatiti neke od najreprezentativnijih lokaliteta Tivta – gradska riva Pine, kompleks ljetnjikovca Buća – Luković, Trg od kulture, Porto Montenegro.

Dok učesnici imaju bogat dnevni program ispunjen aktivnostima za međusobno upoznavanje i otkrivanje ljepota Bokokotorskog zaliva, program za javnost odvija se u večernjim časovima.

Učesnici iz sedam država

Ovogodišnji festival će ugostiti učesnike iz sedam država – Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a pred publikom će nastupiti više od 400 mališana, što izdvaja ovaj festival kao jedan od malobrojnih internacionalnih manifestacija posvećenih isključivo djeci, na nacionalnom nivou.

Tako će u četvrtak, 24. avgusta, program početi u 19.30 časova Međunarodnom festivalskom paradom šetališnom zonom, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja festivala na gradskoj rivi Pine, te cjelovečernji koncert inostranih grupa i domaćina.

Petak, 25. avgust, je ispunjen edukativnim sadržajem. U 19 časova program otvara Folklorna radionica, a od 21 čas na gradskoj rivi biće organizovan bioskop na otvorenom kada će se prikazivati snimak koncerta KUD „Boka“ – „Kad prošetam Crnom Gorom“. Ovaj koncert dat je u formi folklorne predstave, a karakteriše ga objedinjen prikaz narodne igre, pjesme i običaja naroda sa teritorije Crne Gore, prošaran humoresknim dijalozima koji na zanimljiv, prijemčiv način gledaocima dočarava bogatstvo naše kulturne baštine.

U subotu, 26. avgusta, od 19.30 časova Međunarodna festivalska parada sa performansima transformisaće ulice Tivta u podijum za igru, a program će biti zaokružen Gala koncertom sa u 20.30 časova. Na Gala koncertu bogatstvo crnogorskog folklora uz domaćine iz KUD „Boka“, predstaviće i dječiji folklorni ansambli KUD „Njegoš“ sa Cetinja, KUD „Bihor“ iz Petnjce i KUD „Sloga“ iz Herceg Novog.

Iza simboličnog imena „Kolo bez granica“ krije se višeslojna misija festivala koja obuhvata uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječije zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece.

Treći MDFF „Kolo bez granica“ realizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, a uz podršku je od strane Turističke organizacije Tivat, JU Centar za kulturu Tivat, Porto Montenegro, kao i brojnih sponzora

Povezane vijesti

Od sjutra kreće akcija Stop inflaciji

Akcija Stop inflaciji 100+ počeće sjutra, a građane, prema najavama iz Vlade, očekuje sniženje cijena preko 100 artikala. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u