U KRAGUJEVCU SE OBILJEŽAVA 80 GODINA OD STRAVIČNOG NACISTIČKOG ZLOČINA

Sudbina žitelja Kragujevca i okolnih sela je, ispostavilo se, zapečaćena kada je 16. oktobra 1941, na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, kod sela Ljuljaci, napadnut 3. bataljon ljemačkog 749. pješadijskog puka.

Navršilo se tačno 80 godina od stravičnog 21. oktobra 1941, kada je na ovom mjestu – tokom Drugog svjetskog rata – izvršen najmasovniji zločin nad civilima u jednom danu, jer su fašistički okupatori za samo sedam sati pobili oko 7.000 nedužnih ljudi, žena, djece… među njima i đake, odnosno profesore Kragujevačke gimnazije.

Šumarice su od tada postale i ostale simbol stradanja koje je, vjerovatno najpotresnije, opevala nenadmašna srpska poetesa Desanka Maksimović – u čuvenoj poemi „Krvava bajka“.

Ovaj događaj, koji je u čitavom civilizovanom svijetu izazvao zgražavanje, našao je svoje zasluženo mjesto i u drugim književnim djelima, pa i filmovima, a u gradu na Lepenici se svake godine, pa i ove, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima održava manifestacija „Veliki školski čas“. Danas će na stratištu, kraj belega nazvanog „V 3“ bjesediti episkop Jovan, dok će sveštenstvo Eparhije šumadijske služiti moleban kragujevačkim novomučenicima. Potom će biti izvedena poema „Crni dan“ Duška Radovića, a najavljeno je i tradicionalno bdenje u muzeju „21. oktobar“ – još jedno podsjećanje na stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata, u režiji fašista i sa njima u glavnoj ulozi.

Sudbina žitelja Kragujevca i okolnih sela je, ispostavilo se, zapečaćena kada je 16. oktobra 1941, na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, kod sela Ljuljaci, napadnut 3. bataljon njemačkog 749. pješadijskog puka. Po jednoj verziji, to je bilo delo proletera, po drugoj su neprijatelja razgnevili ravnogorci, a ima i tvrdnji da su to – udruženim snagama – učinili Kragujevački partizanski i Gružanski četnički odred. Kako god bilo, Njemci su posle toga opkolili grad „da iz njega ptica ne promakne“ i krenuli od kuće do kuće, sa periferije ka centru, da bi pokupili sve muškarce u Kragujevcu. Izveli su surovu računicu, da za svakog ubijenog vojnika strijeljaju po stotinu Srba, a za ranjenog – 50.

Povezane vijesti